За кордон — з дитиною

Скоро літо, і чимало батьків планують зарубіжний відпочинок та оздоровлення своїх дітей. Щоб не мати проблем на кордоні, завчасно подбайте про наявність дозвільних документів на їх виїзд.

Важливо врахувати!

Неповнолітні громодяни України можуть виїхати з України за наявності закордонного, дипломатичного, службового паспорта, проїздного документа дитини або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі (відповідно до ст.2 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громодян України»).

Виїзд з України громодян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється (відповідно до п.4 «Правил перетинання державного кордону громодянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 №57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. №724):

1. За нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та часу перебування там, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

2. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

— якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутні у пункті пропуску;

— якщо в закордонному паспорті дитини або проїзному документі є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

— у разі пред’явлення оригіналів або нотаріально завірених копій:

  • свідоцтва про смерть другого з батьків
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України дитини без згоди і супроводу другого з батьків.
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері)
  • довідки про наявність заборгованості по сплаті аліментів більше 4-х місяців
  • свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, яке не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України.

3. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до місяця із пред’явленням рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб;

4. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка має захворювання, передбачені частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України, із пред’явленням:

— довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів більше 3 місяців;

— документа, виданого лікувально-консультативною комісією лікувально-профілактичної установи, в порядку і за формою, встановленим МОЗ (у разі, коли сума заборгованості по аліментах складає більше 3 місяців, але не більше 4 місяців).

 

Виїзд з України дітей у супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та часу перебування у цій державі.

 

За матеріалом Державної прикордонної служби України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *