Новини Центральної ОДПІ Харкова

Харківська митниця ДФС: інформація для громадян, пов’язана зі здійсненням митних формальностей щодо транспортних засобів

1. 24:00 22 лютого 2019 року закінчується період дії перехідних положень Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів із застосуванням коефіцієнта 0,5. З 00:00 23 лютого 2019 року акцизний податок стягується у повному обсязі. 2. Оформити легковий транспортний засіб із застосуванням коефіцієнта 0,5 по оподаткуванню акцизним податком громадянин: ЗМОЖЕ: якщо до 22.02.2019 (включно) подана з метою оформлення транспортного засобу для вільного обігу та прийнята митницею електронна митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа, по якій відсутні зауваження (наявні необхідні документи, достатня  сума коштів тощо); НЕ ЗМОЖЕ: якщо до 22.02.2019(включно) оформлено картку відмови чи відкликано митну декларацію і відсутня можливість (у тому числі недостатньо часу) для подання декларантом і прийняття митницею нової митної декларації, по якій відсутні зауваження і транспортний засіб може бути оформлено у вільний обіг; якщо станом на 22.02.2019 транспортний засіб заїхав або перебуває в пункті пропуску через державний кордон України та оформлюється чи очікується оформлення попередньої митної декларації.

Щодо виправлення помилок у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцевнагадує, що для самостійного виправлення неприбутковою організацією помилок у звітності призначений Додаток ВП до Звіту. Додаток ВП до рядків 7 – 9 Звіту надається у разі виправлення помилок у складі Звіту (звітного або звітного нового), в якому наводиться інформація про виправлені помилки в раніше наданому звіті. Даний додаток складається з двох таблиць. Таблиця 1 призначена для врахування помилки (ок) у звітному (податковому) періоді, що настає за періодом, у якому виправлено помилку (и). У таблиці 2 відображаються результати виправлення помилок. Додаток ВП до Звіту надається у разі виправлення помилок, пов’язаних з розрахунком податкового зобов’язання та у випадку використання коштів за нецільовим призначенням та/або розподілу доходів (прибутку) організації серед засновників (учасників), її членів, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Крім того, неприбуткова організація має право подати уточнюючий Звіт з виправленими показниками. При цьому надання уточнюючого звіту не звільняє неприбуткову організацію від відповідальності, передбаченої п.120.2 Кодексу про застосування штрафу від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати). Увага! У формі Звіту інформація про обов’язкові додатки у вигляді фінансової звітності відображається у блоці «Наявність додатків4» та проставляється позначка у полі «ФЗ6». Крім того, у блоці «Наявність поданих до Звіту  про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності6» проставляються такі позначки: «Баланс (Звіт  про фінансовий  стан)», «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» або «Звіт про результати фінансової діяльності», «Звіт про рух грошових коштів» (крім бюджетних установ), «Звіт про власний капітал», «Примітки до річної фінансової звітності» (крім бюджетних установ).

Податкові нюанси роботи сімейних фермерських господарств

Законом України від 10 липня 2018 року №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема: — статтю 298 Податкового кодексу доповнено: — п.п. 298.8.7 «Платники єдиного податку четвертої групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано відповідну заяву, за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25 відсотків річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на четвертій групі платників єдиного податку»; — п.п. 298.8.8 – «Сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи. Норми цього підпункту не застосовуються у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи юридичної особи за ініціативою контролюючого органу». Також п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу «Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі: доповнено підпунктом 5) – «якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену підпунктом 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 цього Кодексу».

Оголошення Харківської митниці ДФС: Шановні суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності!

З метою спрощення митних формальностей та напрацювання досвіду митного оформлення товарів зі сплатою митних платежів із застосуванням авансових платежів (передоплати), Державною казначейською службою України на ім’я Державної фіскальної служби України, 19 січня 2018 року відкрито аналітичний рахунок для зарахування авансових платежів (передоплати). РЕКВІЗИТИ: Одержувач: Державна фіскальна служба України; Код ЄДРПОУ: 39292197; Рахунок: № 37341039292197; Код банку: 899998; Банк: ДКСУ. Переведення підприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, відкритий у Казначействі на ім’я ДФС, для зарахування авансових платежів (передоплати) здійснюється поетапно: — на перехідний період, з 15 січня до 15 квітня 2019 року – за рішенням підприємства; — з 16 квітня 2019 року на постійній основі. Починаючи з 18 березня 2019 року сплата та зарахування коштів у вигляді авансових платежів (передоплати) на депозитний рахунок 3734, відкриті в Головному управлінні Держказначейства у м. Києві на ім’я Харківської митниці ДФС, припиняється. Митне оформлення товарів підприємств через  депозитний рахунок 3734, відкритий в Головному управлінні Держказначейства у м. Києві на ім’я Харківської митниці ДФС, з 16.04.2019 припиняється.

До уваги платників! Щодо Звіту про податкові пільги!

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області  нагадує, що форма Звіту про суми податкових пільг та Порядок його заповнення затверджені постановою КМУ від 27.12.2010 № 1233. Відповідно до п. 3 Порядку № 1233 Звіт про суми податкових пільг подається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду. Оскільки 40-й день після закінчення 2018 року припадає на 9 лютого (суботу), то граничний термін подання звітності переноситься на найближчий робочий день, наступний за таким вихідним днем відповідно до п. 49.20 ПКУ. Таким чином, Звіт про суми податкових пільг за 2018 рік необхідно  подати не пізніше 11 лютого (понеділок). Якщо платник протягом 2018 року не користувався пільгами, то Звіт подавати не треба. Але якщо хоча б в одному кварталі звітного року платник скористався пільгою, то Звіт слід  подавати, так як він містить накопичувальну інформацію і заповнюється наростаючим підсумком. УВАГА! Пільги з податків, по яких необхідно звітувати за підсумками звітного року, наведені у Довідниках пільг № 91/1 та № 91/2 станом на 01.01.2019 року. Звертаємо увагу, що подання уточнюючих Звітів не передбачено.  Оскільки Звіт складається наростаючим підсумком з початку року, то платники мають виправляти допущені помилки в Звітах за наступні звітні періоди поточного року. Нагадуємо, що Звіт про суми податкових пільг є податковою декларацією (п. 46.1 ПКУ). Тому за його неподання (несвоєчасне подання) буде накладеноштраф, встановлений п. 120.1 ПКУ: -170 грн – за перше порушення протягом звітного року; -1 020 грн – за кожне повторне порушення протягом звітного року.

Нові рахунки для сплати ПДФО та військового збору : кому та коли застосовувати?

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що  з метою належного ведення оперативного обліку податку (збору), ДФС наказом від 27.12.2018 № 873 «Про затвердження внесення Змін до наказу ДФС від 10.04.2015 № 267» введено у дію нові коди бюджетної класифікації: 11010501 – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»; 11011001 – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». Таким чином, платники податку – фізичні особи, які відповідно до розділу IV ПКУ зобов’язані сплатити податок, але звільнені від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо) сплачують: податок по коду платежу «11010501» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»; військовий збір по коду платежу «11011000» – «військовий збір». У разі, якщо платник податку – фізична особа зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, то в такому випадку платник податку сплачує: податок по коду платежу «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»; військовий збір по коду платежу «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Що треба пам’ятати платникам ЄСВ

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу платників ЄСВ на необхідність: — своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ; — подавати звітність до органу фіскальної служби за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, що визначені законодавством. Підприємці на загальній системі оподаткування та підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе (додаток 5) один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Якщо останній день строку подання звіту та сплати єдиного внеску, припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем подання звіту та сплати ЄСВ вважається перший після нього робочий день. Оскільки граничний термін подання Додатку 5 за 2018 рік – 9 лютого 2019 року, що є вихідним днем, то останній день подання Додатку 5 за 2018 рік – 11 лютого 2019 року.  Граничний термін сплати єдиного внеску за IV квартал 2018 року припадає на 19 січня (субота), то останнім  днем сплати є 21січня 2019 року  (понеділок). За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, інших відомостей, передбачених Законом № 2464, фізичні особи – підприємці несуть фінансову відповідальність відповідно до статті 25 Закону № 2464 та адміністративну відповідальність відповідно до статті 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Харківські митники завадили вивезенню з України старовинних монет

Сьогодні в пункті пропуску «Піски» митного поста «Куп’янськ» харківськими митниками були виявлені старовинні монети, які громадянин намагався незаконно вивезти до РФ. Під час митного контролю громадянин України, який рухався по «зеленому коридору», заявив про відсутність предметів, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України. Але, в ході огляду його автівки в бардачку був виявлений альбом з монетами, в якому серед інших знаходились 5 старовинних монет, які чоловік не задекларував. Відносно правопорушника складено протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України. Буде проведено додаткову експертизу щодо віднесення монет до історичних та культурних цінностей.

Новий показник розрахунку коригування

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу, що оновленим Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307 із змінами у розділі «Б» розрахунку коригування (далі – РК) передбачено новий показник «група коригування», який вказується у графі 2.2 розділу «Б» РК. В усіх рядках РК, пов’язаних з коригуванням одного рядка податкової накладної (рядок, в якому зі знаком «–» зазначено відповідні показники податкової накладної, що коригується, та за наявності новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками, що його замінює(ють)), у графі 2.1 зазначається однаковий код причини коригування. Одночасно усім таким рядкам присвоюється один номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 розділу «Б» РК «№ з/п групи коригування». Кількість груп коригування у РК обмежується лише кількістю рядків у розділі «Б» РК, призначених для заповнення відповідних показників (загальна кількість рядків у розділі «Б» РК не може перевищувати 9999). У РК одночасно може бути зазначено кілька різних причин коригування (наприклад, одночасна зміна кількості одного товару, повернення другого товару та перегляд ціни на третій товар тощо) у межах першого типу причин коригування (коди причин 101 – 104). У такому випадку в одному РК кожній наступній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер, у тому числі і у випадках, коли причини коригування співпадають (наприклад, змінюється кількість двох різних товарів).

Особливості визначення фінансового результату до оподаткування у разі переходу юрособи зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 ПКУ). Для платників податку на прибуток відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. Облік доходів підприємства здійснюється відповідно до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 290 із змінами та доповненнями, а формування витрат – відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 № 318 із змінами та доповненнями. Згідно із ст. 4 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями одним з основних принципів ведення бухгалтерського обліку та формування фінансової звітності є принцип нарахування, який полягає в тому, що доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Якщо відвантаження товарів, виконання робіт, надання послуг юридичною особою відбувається, коли така особа знаходиться на загальній системі оподаткування, а попередня оплата за такі відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги отримана нею, коли юрособа була на спрощеній системі оподаткування, то доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Новий сервіс «Електронного кабінету»: автозаповнення платіжних доручень для сплати податків фізичними особами

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області інформує, що в «Електронному кабінеті» для фізичних осіб реалізовано автоматичне заповнення основних реквізитів платіжного доручення на підставі облікових даних платника, відомостей щодо рахунків для зарахування платежів до бюджетів. Цей сервіс надає можливість платникам податків (фізичним особам): ► скоротити час при заповненні платіжних документів; ► мінімізувати помилки при заповненні; ► сплатити податки. Для користування електронним сервісом необхідно в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» обрати один з податків (платежів) та вибрати одну із платіжних систем. Після переходу на сайт платіжної системи платнику достатньо вказати суму платежу та підтвердити операцію. Звертаємо увагу, що оплата рахунків платником здійснюється з використанням платіжної карти клієнта банку, інші реквізити заповнюються автоматично. Додатково повідомляємо, що у разі виникнення питань щодо користування «Електронним кабінетом», платники податків мають можливість звернутися до ДФС за телефоном: 0 800 501 007. Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/366684.html

Декларування доходів: в «Електронному кабінеті» запроваджено сервіс для заповнення декларації

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року. З метою підвищення якості обслуговування платників податків та спрощення процедури подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) ДФС запроваджено новий сервіс в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення Декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Реєстр) та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. Скористатися зазначеним сервісом можуть фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову Декларацію, а також особи, які мають право подати Декларацію з метою отримання податкової знижки, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльністю. Щоб подати Декларацію в електронному вигляді з використанням сервісу автоматичного часткового заповнення, слід завчасно подбати про отримання особистого електронного цифрового підпису, який можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів (далі – АЦСК). З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині «Електронного кабінету». Слід зауважити, що інформація з Реєстру, на підставі якої автоматично заповнюється Декларація, може бути не повною, оскільки у Реєстрі не відображаються дані щодо доходів, отриманих від фізичних осіб та іноземні доходи. Тому при заповненні Декларації будь-яке значення можна відкоригувати в ручному режимі. Заповнення Декларації в «Електронному кабінеті» надає можливість: ► мінімізувати помилки при заповненні Декларації; ► до Декларації, у разі необхідності, надати копії документів, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку; ► скоротити час і витрати на подання звітності.

Індивідуальні податкові консультації надаються контролюючими органами в усній і письмовій формі

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу платників, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації(далі – ІПК) з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом. Уповноважена особа центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення на отримання ІПК понад 25-денний строк, але не більше 10 календарних днів, та письмово повідомити про це платнику податків до закінчення строку. За вибором платника податків ІПК контролюючими органами надається в усній або письмовій формі, а саме: ● в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями; ● у письмовій формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику. ІПК, надана у письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси. Доступ до зазначених даних єдиної бази та офіційного веб-сайту є безоплатним та вільним. Порядок ведення та форма єдиної бази індивідуальних податкових консультацій визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Звернення платників податків на отримання ІПК в письмовій формі повинно містити: ► найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні; ► код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб), або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті); ►зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації; ► підпис платника податків; ► дату підписання звернення. На звернення платника податків, що не відповідає вказаним вимогам, ІПК не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями. Норми визначені ст. 52 Податкового кодексу України.

Договір про спільну діяльність без створення юрособи: реєстрація платником акцизного податку

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області звертає увагу, що перелік платників акцизного податку визначено п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Зокрема згідно з підпунктами 212.1.1 та 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, та особа, яка реалізує пальне. Порядок реєстрації платників акцизного податку з реалізації пального визначено розділом ІІ Порядку електронного адміністрування реалізації пального (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2016 року № 113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального» із змінами. Відповідно до п. 5 Порядку ДФС веде реєстр платників акцизного податку з реалізації пального. Включення осіб до реєстру платників, внесення змін до нього, виключення реєстру платників здійснюється засобами системи електронного адміністрування реалізації пального та контролюючими органами за основним місцем обліку особи як платника податків. До реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, зокрема щодо договорів про спільну діяльність без утворення юридичної особи, включаються такі ідентифікаційні дані: ● назва договору; ● найменування уповноваженої особи; ● податковий номер, наданий такій особі при взятті на облік договору згідно з п. 63.6 ст. 63 та п. 64.6 ст. 64 ПКУ. Реєстрація платника акцизного податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 № 218 «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального» із змінами. Отже, подання заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за формою № 1-АКП здійснюється юридичною особою, що є уповноваженою особою договору про спільну діяльність. Водночас, облік операцій з реалізації пального здійснюється за номером договору взятого на облік згідно з п. 63.6 ст. 63 та п. 64.6 ст. 64 ПКУ.

Протягом звітного року дитині виповнилось 18 років: право батьків на застосування ПСП

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Норми визначені п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) Платник ПДФО, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на ПСП у розмірі 100 відс. суми ПСП, визначеної п. п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2019 році – 960,50 грн), у розрахунку на кожну таку дитину (п. п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ). Відповідно до п. п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ право на ПСП у розмірі, що дорівнює 150 відс. суми ПСП, визначеної п. п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (у 2019 році – 1 440,75 грн), має право платник ПДФО який: а) є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; б) утримує дитину-інваліда – у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років. При цьому, ПСП, передбачена п. п. 169.1.2 та підпунктами «а», «б» п. п. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а у разі її смерті до досягнення зазначеного віку – до кінця року, на який припадає смерть (п. п. 169.3.3 п. 169.3 ст. 169 ПКУ).

Стоп корупція!

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу громадян, з метою упередження проявів корупції, в Державній фіскальній службі України діє інтерактивний антикорупційний сервіс «Пульс». На телефон якого 0-800-501-007 (напрямок 4)  —  можна  цілодобово повідомляти про неправомірні дії або бездіяльність працівників відомства. Не будьте байдужими, проявляйте громадську свідомість та відразу повідомляйте про будь-які антикорупційні прояви, з якими ви зіткнулися.  Разом здолаймо корупцію!

Рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України: справляння у 2019 році

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує. ДФС України листом від 31.01.2019 №3037/7/99-99-12-03- 04-17 «Щодо справляння у 2019 році рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України» (далі – лист ДФС № 3037) надала рекомендації щодо справляння у 2019 році рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – Рентна плата) в умовах дії Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Порядок справляння Рентної плати регламентується ст. 254 розділу ІХ «Рентна плата» ПКУ. Платниками Рентної плати є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення, дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою. Ставки Рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку (п. 254.4 ст. 254 ПКУ). При цьому слід зазначити, що п. 4 розділу ХІХ «Прикінцеві положення» ПКУ встановлено, що Кабінет Міністрів України має щороку до 1 червня у разі необхідності вносити до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів цін виробників промислової продукції з Рентної плати. Однак, відповідні зміни до ПКУ на 2019 рік не внесено, тому ставки Рентної плати залишаються на рівні 2018 року. Порядок обчислення та сплати Рентної плати у 2019 році не змінився. Податкові декларації з рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом ІІ «Адміністрування податків, зборів, платежів» ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації. Форма Податкової декларації з рентної плати з розрахунком за користування радіочастотним ресурсом України, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 та зареєстрована Міністерством юстиції України 03.09.2015 за № 1051/27496 (із змінами і доповненнями). Порядок справляння Рентної плати регламентується ст. 254 розділу ІХ «Рентна плата» ПКУ. Платниками Рентної плати є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення, дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою. Ставки Рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку (п. 254.4 ст. 254 ПКУ). При цьому слід зазначити, що п. 4 розділу ХІХ «Прикінцеві положення» ПКУ встановлено, що Кабінет Міністрів України має щороку до 1 червня у разі необхідності вносити до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів цін виробників промислової продукції з Рентної плати. Однак, відповідні зміни до ПКУ на 2019 рік не внесено, тому ставки Рентної плати залишаються на рівні 2018 року. Порядок обчислення та сплати Рентної плати у 2019 році не змінився. Податкові декларації з рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом ІІ «Адміністрування податків, зборів, платежів» ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації. Форма Податкової декларації з рентної плати з розрахунком за користування радіочастотним ресурсом України, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 та зареєстрована Міністерством юстиції України 03.09.2015 за № 1051/27496 (із змінами і доповненнями). Лист ДФС № 3037 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/73157.html

Бюджетне відшкодування надається і у разі анулювання реєстрації платника ПДВ

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що у разі якщо платник ПДВ, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов’язання за результатами останнього податкового періоду, така сума ПДВ враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування, а у разі його відсутності у строки, визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ), платник ПДВ зобов’язаний погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з ПДВ, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник ПДВ на день сплати такої суми ПДВ, чи ні. Норми визначені п. п. 184.8 ст.184 ПКУ. У разі якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених розділом V «Податок на додану вартість» ПКУ, незалежно від того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні (п. 184.9 ст. 184 ПКУ).

Несвоєчасно зареєстрована ПН в ЄРПН: порядок врахування сум ПДВ у реєстраційній сумі

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що показник ∑Перевищ є складовою формули, за якою обраховується сума ПДВ, на яку платник ПДВ має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – реєстраційна сума). Норма визначена п. 200¹. 3 ст. 200¹ Податкового кодексу України (далі – ПКУ).  ∑Перевищ – загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних (далі – ПН) та розрахунках коригування до таких податкових накладних (далі – РК), зареєстрованих в ЄРПН, яка визначається як різниця між: сумами податкових зобов’язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно із ст. 192 ПКУ, задекларованими платником ПДВ у податкових деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами ПДВ, зазначеними платником ПДВ в ПН, що складені за такими операціями (в тому числі ПН, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та РК до них, зареєстрованих у ЄРПН.  Показник ∑Перевищ розраховується Державною фіскальною службою України автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ, та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.  Отже, якщо платник ПДВ своєчасно не зареєстрував в ЄРПН ПН та відповідно не зменшив реєстраційну суму на суму ПДВ, зазначену в таких ПН, то після подання звітності з ПДВ за відповідний звітний період, в якій задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ, що визначені у ПН, які не зареєстровані в ЄРПН, реєстраційна сума платника ПДВ зменшується на суму ПДВ, зазначену у ПН, які своєчасно не зареєстровані в ЄРПН. Після реєстрації таких ПН в ЄРПН в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому було складено таку ПН, та розрахункової суми (∑Накл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких ПН.

Для отримання податкової знижки за 2018 рік декларація про майновий стан і доходи подається за оновленою формою

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що 19.12.2018 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.11.2018 № 866 (далі – Наказ № 866), яким затверджено Зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (далі – Наказ № 859), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743 із змінами. Зокрема, в абзаці другому п. п. 1 п. 5 розділу III Інструкції враховані зміни, внесені Законом України від 03 липня 2018 року № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» до п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України, відповідно до яких розширено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки. Так, витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти, крім витрат понесених на здобуття професійної-технічної або вищої освіти, доповнено витратами на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти. Отже, з 2019 року платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) може скористатись правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 податкового року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених платником ПДФО на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами. При цьому декларація про майновий стан і доходи подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник ПДФО до 31 грудня 2019 року (включно) за звітний 2018 податковий рік. Довідково: Наказ № 866 опубліковано 18.12.2018 в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» № 97.

Фінансова звітність – невід’ємна частина декларації з податку на прибуток підприємств

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу платників податку на прибуток підприємств (далі – платник), що платник подає разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання такої податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п. 46.2 ст. 46 ПКУ). Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ платниками, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств та її невід’ємною частиною. Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначені Законом України від 16 липня 1999 року № 996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 996). Принципи складання, форма і склад статей фінансової звітності, вимоги до визнання і розкриття її елементів визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 (далі – П(С)БО 1). Норми П(С)БО 1 застосовуються до фінансової звітності і консолідованої фінансової звітності юридичних осіб усіх форм власності (крім банків та бюджетних установ), які зобов’язані подавати фінансову звітність згідно із законодавством (п. 2 розділу І П(С)БО 1). Згідно з п. 1 розділу ІІ П(С)БО 1 фінансова звітність складається з: балансу (звіту про фінансовий стан), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід) (далі – звіт про фінансові результати), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності (форми №№ 1– 5). Пунктом 2 розд. ІІ П(С)БО 1 передбачено, що для суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати, форма і порядок складання яких визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 № 39 із змінами. Порядок подання фінансової звітності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419 (далі – Порядок № 419), відповідно до п. 2 якого платники податку у визначених законом випадках подають органам ДФС у порядку, передбаченому ПКУ для подання податкової декларації, проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність. Формою податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 із змінами та доповненнями (далі – Декларація), передбачено подання форм фінансової звітності як додатка ФЗ до Декларації. У формі Декларації передбачено відображення поданих до Декларації форм фінансової звітності: Баланс (звіт про фінансовий стан); Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід); Звіт про рух грошових коштів; Звіт про власний капітал; Примітки до річної фінансової звітності; Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (Баланс, Звіт про фінансові результати); Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (Баланс, Звіт про фінансові результати). Підтвердженням подання фінансової звітності разом з Декларацією є позначка «+» в Декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності». Платником податку проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої разом з Декларацією.

Площі орендованих земель, які фактично використовуються платником, але договори оренди яких не укладені, не включаються до об’єкта оподаткування єдиним податком

Площі земельних ділянок щодо яких договори оренди не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, не включаються до об’єкта оподаткування єдиним податком. Відповідно до п. 292 прим. 1.1 ст. 292 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди. Відповідно до п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 ПКУ сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають до 20 лютого поточного року контролюючому органу за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок перелік документів, зокрема відомості (довідку) про наявність земельних ділянок. У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю). Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями (далі – Земельний кодекс). Статтями 125, 126 Земельного кодексу встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Згідно зі ст. 6 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону. Водночас використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства (ст. 211 Земельного кодексу). При цьому повноваження із здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (п. 1 п. «б» частини першої ст. 33 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» зі змінами та доповненнями). Довідково: Загальнодоступний інформаційно –довідковий ресурс (категорія 102.02).

Фізичні особи- підприємці, які є пенсіонерами або особами з інвалідністю, звільняються від сплати за себе єдиного внеску

Фізичні особи – підприємці звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Державною фіскальною службою України та Пенсійним фондом України складено Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників ЄВ) – пенсіонерів за віком або осіб з інвалідністю (даліПротокол). Відповідно до норм Протоколу про обмін інформацією Пенсійний фонд України надає Державній фіскальній службі інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності, тому окремо повідомляти контролюючий орган про статус пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно. Якщо фізична особапідприємець є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медикосоціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації. Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (даліЗакон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування (даліЄВ) є ФОП, в тому числі ФОПплатники ЄП. Особи, зазначені у пп. 4 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, звільняються від сплати за себе ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта ст. 4 Закону № 2464). Довідково: Загальнодоступний інформаційно –довідковий ресурс (категорія 301.01).

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Податкового кодексу України. Відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ. Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (абзац перший п. 44.2 ст. 44 ПКУ). Згідно з частиною другою ст. 6 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами і доповненнями регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку, затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Зокрема, одним із основних завдань Міністерства фінансів України згідно з Положенням, затвердженим Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 446/2011 зі змінами і доповненнями, є здійснення державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової і бюджетної звітності в Україні, розроблення стратегії розвитку національної системи бухгалтерського обліку, визначення єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та складення фінансової і бюджетної звітності, обов’язкових для всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування (крім банків), здійснення адаптації законодавства з питань бухгалтерського обліку в Україні до законодавства Європейського Союзу, запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності та оприлюднення їх на офіційному веб-порталі Мінфіну. Довідково: Загальнодоступний інформаційно –довідковий ресурс (категорія 102.02).

Отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків громадяни можуть за допомогою електронних сервісів ДФС

Платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків скориставшись електронними сервісами ДФС. Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та е-декларування зазначену інформацію можна отримати за допомогою електронного сервісу  «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису». Сервіс розроблено з використанням сучасних Web-технологій для забезпечення зручності платників. Перевагами його використання є значна економія часу та можливість отримувати необхідну інформацію у будь-який час. Фізична особа – платник податків для отримання відомостей про суми своїх отриманих доходів та утриманих податків має можливість сформувати запит в електронному вигляді. Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС». Сформувати запити та отримати відповіді в електронному вигляді можна засобами «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на офіційному веб-сайті ДФС та є загальнодоступним для використання (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/), або оновленого електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua). Детально ознайомитись з Порядком отримання відомостей про доходи  можна на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді (http://sfs.gov.ua./fizichnim-osobam/vidomosti-doxid). Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально). Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів  після його закінчення. Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків  надаються відповідно до Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), які щоквартально подаються податковими агентами до територіальних органів ДФС та відповідно до поданих фізичними особами,  фізичними особами – підприємцями або фізичними особами, як провадять незалежну професійну діяльність податкових декларацій.

Про особливості відображення в податковому розрахунку за ф. 1ДФ суми грошових коштів або майна, внесених ФО до статутного фонду ЮО

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу платників на те, що юридична особа — емітент корпоративних прав виступає у якості податкового агента лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється наступним чином: у графі 3а відображається сума нарахованого доходу; у графі 3 сума виплаченого доходу; у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки; у графі 5 зазначається ознака доходу «178». Відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (далі – Порядок). Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, визначено, що сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи — емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178». Разом з тим, згідно з п.п. 165.1.44 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи — емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права. Відповідно до п. 3 Порядку податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється, зокрема наступним чином: у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні; у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом; у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством; у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету; у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку Тобто, юридична особа — емітент корпоративних прав виступає у якості податкового агента лише в частині відображення в податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «178» суми грошових коштів або майна, внесених фізичною особою до статутного фонду такої юридичної особи в обмін на корпоративні права. Відповідно податковий розрахунок за ф. 1ДФ заповнюється наступним чином: у графі 3а відображається сума нарахованого доходу; у графі 3 сума виплаченого доходу; у графі 4а та графі 4 проставляються прочерки; у графі 5 зазначається ознака доходу «178». Довідково: Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс (категорія 103.25).

«Єдине вікно подання електронної звітності»: додано нові версії документів станом на 31.01.2019

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що оновлено cпеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 по 31.01.2019 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними). Перелік змін та доповнень (версія 1.27.2.0) станом на 31.01.2019: Додано нові версії документів: 1. Для забезпечення приймання фінансової звітності в державному секторі за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 27 листопада 2018 року № 940: J0903203 – Форма № 1-дс «Баланс»; J0903303 – Форма № 2-дс «Звіт про фінансові результати»; J0903403 – Форма № 3-дс «Звіт про рух грошових коштів»; J0903602 – Форма № 5-дс «Примітки до річної фінансової звітності». 2. У відповідності до форм, які опубліковано на сайті Державної служби статистики України, додано нові версії 10 документів. Внесено зміни до існуючих документів: Для можливості обрати будь-який або декілька способів отримання відповіді змінено Форму для подання запиту на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів Державної фіскальної служби України (F/J 1314002). Програмні модулі: У відповідності до наказу Міністерства фінансів України від 04 травня 2018 року № 468 «Про затвердження Порядку організації роботи та взаємодії між структурними підрозділами органів Державної фіскальної служби при складанні, поданні та опрацюванні запитів на отримання публічної інформації та Форми для подання запиту на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів Державної фіскальної служби» надано можливість формування та подання електронних документів до Державної фіскальної служби України. Довідники вводу: spr_sti.xml – «Довідник податкових інспекцій» – станом на 29.01.2019. Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:  http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Коли декларувати доходи, отримані у 2018 році, не потрібно

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує, що відповідно до п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України (далі ПКУ) Податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи: — від податкових агентів, які згідно з IV розділом Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; — виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом Кодексу; — від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб (далі – податок) відповідно до IV розділу Кодексу; — у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу. Якщо ж мало місце отримання громадянином інших видів доходів, передбачених розділом IV ПКУ, то згідно з п. 179.1 ст. 179 ПКУ платник податку повинен подати річну декларацію про майновий стан і доходи обов’язково.

Оподаткування ресурсних платежів зазнало змін

Законом України від 23.11.2018 року №2628 – VIII  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни до Податкового кодексу України в частині збільшення  з 01.01.2019 року ставок рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів  на 50 відсотків. Законом України від 22.11.2018 року №2621 – VIII  «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» з 01.01.2019 року змінено розподіл зарахування коштів рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів до бюджету, а саме: — до загального фонду державного бюджету – 37 відсотків; — до спеціального фонду державного бюджету – 26 відсотків; — до загального фонду місцевого бюджету – 37 відсотків. Також збільшено ставку з екологічного податку за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю і встановлено її у розмірі 10,00 гривень за 1 тонну. Із переліку платників екологічного податку за викиди двоокису вуглецю виключено суб’єктів господарювання, якими здійснюються такі викиди в обсязі не більше 500 тонн на рік. При цьому передбачено, що база оподаткування екологічним податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг таких викидів у розмірі 500 тонн за рік. Внесено зміни до Бюджетного кодексу України, якими п. 16¹ ст.29 у 2019 році запроваджено особливий порядок розподілу коштів екологічного податку за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення щодо надходження екологічного податку в частині викидів двоокису вуглецю, який зараховуються до загального фонду державного бюджету у розмірі 100 відсотків. З урахуванням зазначеного необхідно в термін до 11.02.2019 року забезпечити подання за ІV квартал 2018 року платниками екологічного податку окремого додатка 1 щодо декларування податкових зобов’язань з екологічного податку за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю, незалежно від обсягів викидів. Податкові зобов’язання за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю сплачуються на окремий рахунок по коду платежу 19011000, при цьому за даним кодом платникам екологічного податку відкриваються КОР. Також, змінено розподіл зарахування коштів рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до бюджету, а саме: — до загального фонду державного бюджету – 70 відсотків; — до обласного бюджету – 25 відсотків; — до бюджетів, за місцезнаходженням ділянки надр (сільський, селищний, міст районного або обласного значення, об’єднаних територіальних громад) – 5 відсотків.

З 01.01.2019 року розширено види доходів, що не оподатковуються військовим збором

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо оподаткування військовим збором. Так, з 01.01.2019 року від оподаткування військовим збором звільняються доходи, отримані за здані (продані) вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України. До змін, внесених Законом №2628 (до 01.01.2019), зазначені доходи оподатковувались військовим збором. Зазначена норма передбачена п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу (зі змінами, внесеними  Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII).

Резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, необхідно подати декларацію про доходи

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області звертає увагу, що платники податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)). Порядок застосування п. 179.3 ст. 179 ПКУ визначається постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 «Про затвердження Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку» із змінами.

До декларації з податку на нерухомість внесено зміни

Наказом МФУ «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» від 15.11.2018 № 897 оновлено форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом МФУ від 10.04.2015 № 408. Наказ №897 набрав чинності 18.01.2019 р. (опублікований в «Офіційному віснику України» від 18.01.2019 № 5). Оновлена форма Декларації містить два окремих додатки для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: — у частині об’єктів житлової нерухомості (дод. 1); — у частині об’єктів нежитлової нерухомості (дод. 2). Нагадаємо, що платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Платник податку на нерухоме майно подає податкові декларації до фіскальних органів за місцезнаходженням об’єкта(ів) оподаткування, в яких перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку). У разі створення об’єднаної територіальної громади, до якої входять територіальні громади адміністративно-територіальних одиниць, розташованих у різних районах, Податкова декларація надається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Підприємство має пільги з земельного податку. Чи подавати декларацію?

Платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. Форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) затверджена наказом МФУ від 16.06.2015 № 560 з урахуванням змін від 23.01.2017 № 9. Податкова пільга – це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі (п. 30.1 ст. 30 Податкового кодексу). Категорії юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку визначені ст. 282 Податкового кодексу, а види земельних ділянок, що не підлягають оподаткуванню, передбачені ст. 283 ПКУ. При цьому, нормами Податкового кодексу не передбачено звільнення від обов’язку подання податкової декларації за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг. Отже, підприємства, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку або земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг. Нагадаємо, що юридичні особи — платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають фіскальному органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. Зазначена норма передбачена п. 286.2, п. 286.3 ст. 286 Податкового кодексу України.

Декларування 2019. Скористайтесь податковою знижкою за освітні послуги

З 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування доходів фізичних осіб нагадує начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев. Податкова декларація про майновий стан і доходи для громадян, які мають право на податкову знижку подається до 31 грудня 2019 (включно). Так, до витрат, дозволених до включення до податкової знижки включаються сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу). Слід зазначити, що новою редакцією вказаної норми (з урахуванням змін, внесених Законом України від 03.07.2018 № 2477-VIII, який набув чинності 28.07.2018) розширено право на податкову знижку за освітні послуги. Так, громадяни, які сплачують за освітні послуги, що надаються вітчизняними дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку. До змін право на користання податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної або вищої освіти. Як і раніше, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). Якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може до 31 грудня наступного за звітним податкового року (до 31 грудня 2019 року) подати декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів та суму коштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки. Після проведення відповідних перерахунків кошти будуть повернуті платнику протягом 60 днів у спосіб, зазначений ним у декларації. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). Звертаємо увагу на те, що податкова знижка нараховується на доходи, які отримані у вигляді заробітної плати, при цьому сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір заробітної плати, яку платник отримав протягом року. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556).

Зміни з 01.01.2019 року. Оподаткування податком на доходи фізичних осіб стипендій

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб стипендій. Так, з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1 п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу. Отже, з 01.01.2019 року не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб стипендії, які не перевищують суму, визначену п.п.169.4.1 ст.169 Кодексу (у 2019 році 2690 грн. на місяць) незалежно від джерела виплати. Нагадаємо, що до змін (до 01.01.2019) така пільга була передбачена тільки для стипендій, які виплачуються з бюджету. Зазначена норма передбачена п.п. 165.1.26 ст. 165 Податкового кодексу (зі змінами внесеними Законом України від 23.11.2018 № 2628-VIII).

Інформацію щодо платників єдиного податку для призначення субсидій можна отримати з відкритих джерел

Для виконання державних процедур здійснюється обмін інформацією з Державного реєстру між Фіскальними органами, Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Так, на запит органів праці та соціального захисту населення для призначення громадянам всіх видів державної соціальної допомоги та субсидій, відповідна інформація надається: Пенсійним фондом про доходи осіб та сплату єдиного внеску з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування; фіскальним органом про доходи осіб з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, а також групу платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців. Разом з тим інформація щодо платників єдиного податку, зокрема, найменування та групу єдиного податку розміщена у відкритих джерелах на офіційному сайті ДФС України за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/edpod. Порядок обміну інформацію визначено Постановою КМУ від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

20 лютого – граничний термін подання податкової декларації з плати за землю

Заступник начальника управління Центрального управління Дмитр Таран нагадує, що юридичні особи — платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня 2019 року. Платники податку подають податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми щомісячно рівними частками до органів фіскальної служби за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 20 лютого поточного року. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. Форма Податкової декларації з плати за землю затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 (із змінами від 23.01.2017 № 9). Нагадаємо, платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Деклараційна кампанія 2019: оподаткування спадщини та подарунків

Заступник начальника управління Центрального управління Дмитр Таран зазначає,що громадяни, які у 2018 році отримували доходи від успадкування коштів та майна чи подарунки, про необхідність подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Зокрема, відповідно до положень Податкового кодексу України громадяни, які отримали спадщину чи подарунок від фізичної особи — резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь-якої спадщини (дарунку). Якщо спадщину або подарунок отримано від нерезидентів чи нерезидентами України, то сума податку складе 18 відсотків. Особами відповідальними за сплату податку до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину. У разі отриманні доходів у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб, виникає обов’язок щодо подання податкової декларації до 1 травня 2019 року. Разом з тим, звертаємо увагу, що отриманий дохід у вигляді спадщини підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків чи 18 відсотків та військовим збором у розмірі 1,5 відсотка. Зауважимо, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку або з яких сплачено податок. За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються громадянами, які є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Податкова знижка за договорами страхування

Центральне управління ГУ ДФС у Харкіькій області повідомляє, що платники податку на доходи фізичних осіб можуть скористатися правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками 2018 року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених при страхуванні. Так, відповідно до пп. 166.3.5 п.166.3 ст. 166 Податкового кодексу України сума витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування): — при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю — суму, визначену в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу; — при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю — 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї. Для отримання податкової знижки за 2018 рік громадяни мають подати декларацію про майновий стан і доходи, розрахункові та платіжні документи, які підтверджують здійснені платником податків витрати. Декларація подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник до 31 грудня 2019 року. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Особам, які надають репетиторські послуги, слід задекларувати доходи до 1 травня 2019 року

Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік викладачам-репетиторам слід подати до 01 травня 2019 року за місцем податкової адреси (реєстрації) за формою Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такі особи самостійно сплачують до 1 серпня 2019 року. Доходи від репетиторства згідно з ПКУ оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка. Нагадуємо, кожен громадянин має право отримати у Центрах обслуговування платників податків за місцем свого проживання безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу при її заповненні.

Кампанія «Декларування-2019»: знати і правильно подати податкову декларацію

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): — особисто або уповноваженою на це особою; — надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; — засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. Важливо, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення такої декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. Крім того, звертаємо увагу, що у 2018 році до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) внесені зміни, відповідно до яких розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати податкову декларацію. Так, зобов’язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені ПКУ податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи. Протягом 2019 року мають право подати податкову декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати: ● на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення; ● у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ.

Для отримання податкової соціальної пільги робітник повинен подати заяву роботодавцю

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що громадяни, які працюють неповний робочий день, та батьки з двома і більше дітьми мають право на податкову соціальну пільгу (далі – пільга). Для її отримання та зменшення податкових зобов’язань, громадянин повинен подати заяву до бухгалтерії підприємства. Пільга – це можливість платника зменшити нараховану суму місячної заробітної плати на розмір такої пільги. Тобто заробітна плата зменшується на суму пільги і лише після цього оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Пільга складає 50 відс. місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2019 році – 960,5 грн. (50 відс. від 1921 грн. прожиткового мінімуму для дієздатних осіб станом на 1 січня 2019 року). Право на таку пільгу має кожна працююча людина, яка отримує заробітну плату та є платником податку на доходи фізичних осіб. При цьому особа має відповідати певним умовам: — пільга застосовується до нарахованої місячної заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суму, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму, який діє на 1 січня звітного року для дієздатної особи, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2019 році сума обмеження складає 2690 гривень; — пільга застосовується лише до заробітної плати та не стосується інших доходів; — пільга починає застосуватися роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на її використання; — пільга не застосовується, якщо працівник, окрім заробітної плати, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо; — податкова пільга надається тільки за одним місцем роботи. Деяким категоріям платників пільга надається у більшому розмірі, ніж звичайно. Це – студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти, чорнобильці І та ІІ категорій, інваліди І та ІІ груп, а також ветерани війни, зокрема, учасники бойових дій. Для батьків неповнолітніх дітей передбачено особливий порядок надання пільги. Вона надається обом батькам, а якщо в сім’ї двоє та більше дітей до 18 років, пільга надається на кожну дитину.

Разом протидіємо виплаті «тіньової» заробітної плати!

Сплата податків і зборів своєчасно  та у  повному розмірі – конституційний  обов’язок  кожного  громадянина. Однак, окремі суб’єкти  господарювання ігнорують виконання свого прямого обов’язку  перед  державою та  громадою, виплачуючи  заробітну  плату  у «конвертах», використовуючи  працю  найманих працівників без  оформлення   трудових  відносин, що  призводить  до мінімізації   податку  з доходів  фізичних  осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, військового збору. Як наслідок – недостатньо фінансуються  заклади  охорони  здоров’я, освіти, культури, на низькому  рівні  залишається заробітна  плата працівників бюджетної сфери, соціальні виплати  малозабезпеченим  сім’ям, сім’ям  з  дітьми  та пенсійні  виплати людям похилого  віку, а сам працівник, який отримує заробітну плату неофіційно, — повністю беззахисний перед роботодавцем. Звернувшись за захистом своїх прав, наприклад, до суду,  працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної платні. Отримуючи заробітну плату в «конверті», працівник сам вчиняє серйозне правопорушення — ухилення від оподаткування. Про це варто замислитися вже сьогодні і знати, що від байдужості й мовчазної бездіяльності кожен «трудовий нелегал» втрачає: — при досягненні пенсійного віку трудову пенсію за новим пенсійним законодавством; —  працюючи без оформлення трудового договору  —  стаж роботи; — відпускні за час щорічної відпустки, відповідно й саму відпустку, що передбачена законом; — грошову компенсацію за невикористані дні відпустки; — суму індексації заробітної плати у зв’язку з зростанням цін; — доплати за роботу в нічний час, понаднормово і роботу у святкові дні; — допомогу з тимчасової непрацездатності у випадку хвороби, а жінки ще й допомогу по вагітності та пологах; — оплату й саму відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; — суму щомісячного відшкодування збитку, що передбачена у випадку трудового каліцтва або професійного захворювання, а також одноразової допомоги (у тому числі родині у випадку смерті працівника); — вихідну допомогу при звільненні за скороченням штату працівників; — допомогу по безробіттю, розмір якої залежіть від офіційного середньомісячного заробітку працівника; — можливість повернути через суд належні суми заробітної плати, компенсації, адже робітник працював  нелегально. Взагалі, нелегальна робота – це відсутність впевненості в майбутньому. На противагу цьому, працівник, який отримує заробітну плату офіційно, має суттєві переваги, а саме: — оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку, що гарантує правовий захист працівника; — державний захист від незаконного звільнення; — безпечні і здорові умови праці; — своєчасну виплату легальної заробітної плати, у розмірі не нижче законодавчо встановленого рівня; — соціальні гарантії; — виплату допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; — одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством. Зарплата у «конвертах» та праця без оформлення трудового договору – це майбутнє без впевненості у завтрашньому дні. Ваше право – працювати на користь держави, забезпечувати своїм родинам заможність та спокій, отримувати певні соціальні гарантії. Лише ваша принципова позиція може стати серйозним підґрунтям у боротьбі з виплатою заробітної плати у «конвертах».

Офіційно оформлені трудові відносини – захист соціальних гарантій громадян

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що відповідно до норм трудового законодавства, працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення органу ДФС. Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки для найманих працівників, а саме: ► відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника; ► відсутність права на гарантовану відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів); ► відсутність страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; ► відсутність права на оплату листків непрацездатності ► втрата громадянами пенсійного стажу та можливості отримання державної допомоги у разі втрати роботи. Отже, для оформлення нового працівника на роботу, суб’єкту господарювання необхідно: ► укласти в письмовій формі трудовий договір; ► оформити наказ про прийняття на роботу; ► повідомити орган ДФС про прийняття працівника на роботу до початку трудових відносин (форма повідомлення затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу»). Звертаємо увагу, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» (далі – Розпорядження № 649-р) Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування проводяться комплексні заходи, спрямовані на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Розпорядженням № 649-р передбачено посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці.

Детінізація зайнятості та доходів населення

Незадекларована праця — є проблемою сучасного українського суспільства, що суттєво впливає як на економічні показники країни в цілому, так і на якість життя та соціальну захищеність кожної окремої людини. Нагадуємо, 5 вересня 2018 року Уряд ухвалив розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Цим рішенням передбачено проведення комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Водночас йдеться про посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці, а також перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин.

До уваги громадян: як надсилати пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги до ДФС

Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть надсилати до ДФС електронне звернення (пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги) виключно на електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua зі своїм підписом, який може бути відсканованим, сфотографованим. Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, відповідно до частини восьмої статті 5 Закону України «Про звернення громадян» буде повернуто без розгляду через десять днів від дня його надходження. Також опрацьовуються електронні звернення громадян, підписані із застосуванням електронного цифрового підпису. Довідково: Відомості про електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) у розділах:  «Контакти» за посиланням;  «Діяльність»-«Звернення громадян»-«Реєстрація звернень» за посиланням.

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *