Новини Центральної ОДПІ Харкова

Модернізовано пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу

За повідомленням Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, внесено зміни у пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР), зокрема до розділів «Запитання-відповіді з Бази знань», «Нормативні та інформаційні документи» та підрозділу «Письмові звернення» розділу «Єдиний реєстр ІПК, Електронний кабінет, письмові звернення». Відтепер, скориставшись новою функціональною кнопкою «Нове у розділі», користувачі ЗІР мають можливість в один клік здійснити вибірку та ознайомитись із запитаннями-відповідями, документами, відповідями на письмові звернення або всіма одночасно (в залежності від обраного джерела пошуку), внесеними в ЗІР протягом останніх семи календарних днів. Крім того, у разі необхідності ознайомлення з інформацією за відповідним тематичним напрямом, критерії можуть бути додатково деталізовані по обраному податку (збору, платежу, внеску), напряму пошуку, типу платника, ключовим словам тощо. Одночасно звертаємо увагу, що для додаткової деталізації пошуку необхідної інформації, пошукову систему ЗІР доповнено критерієм, який дозволяє розподіляти інформацію за типами платників (юридичні, фізичні, самозайняті особи або всі типи платників).

У Електронному кабінеті – нові сервіси для платників ПДВ при час реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує платників податку на додану вартість про нові сервіси в Електронному кабінеті під час реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Віднедавна платники ПДВ отримали можливість подавати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо вони складені на одного отримувача за одним і тим самим договором, або якщо в таких податкових накладних відображені однотипні операції. Зауважимо, що однотипними операціями є операції з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Також для уникнення помилок при складанні розрахунків коригування до податкової накладної, платники можуть скористатися сервісом, який дозволяє переглянути повну інформацію за податковою накладною, у т.ч. й усі зареєстровані до неї розрахунки коригування кількісних і вартісних показників. Доступ до такої інформації відкрито в особистій приватній частині Електронного кабінету у розділі «ЄРПН». За заданими параметрами пошуку податкової накладної відображається остаточний розрахунок з урахуванням всіх наступних зареєстрованих до неї розрахунків коригування. Окрім того можна здійснити перегляд розрахункових показників навантаження та суми ПДВ, зазначені платником податку в податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих у Реєстрі у звітному (податковому) періоді. У відкритій частині Електронного кабінету платники можуть бачити Реєстр податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена. Далі, в режимі реального часу переглядати інформацію щодо розгляду та статусу зупинених документів. Пошук інформації в Реєстрі здійснюється за такими фільтрами: «Індивідуальний податковий номер», «Номер ПН/РК», «Дата складання ПН/РК».

Лісові землі оподатковуються земельним податком

Перший заступник начальника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Дмитро Таран інформує суб’єктів господарювання, що  з 15.08.2018 року набрав чинності Закон України від  10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Цим Законом внесені зміни до ст.273, відповідно до яких передбачається оподаткування земельним податком лісових земель. Cтавки земельного податку визначаються рішеннями місцевих рад. Після прийняття рішень та їх оприлюдення суб’єкти господарювання в яких у користуванні є зазначені вище земельні ділянки, зобов’язані подати уточнюючи декларації з плати за землю (земельний податок). Строк подання уточненої декларації у визначений законодавством термін. В уточненій декларації для розрахунку сум земельного податку необхідно використовувати нормативну грошову оцінку одиниці площі ріллі по областях (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.05.2017 №262).

Терміни, в які підлягають ввезенню на територію України товари, що імпортуються за бартерним договором

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує, що відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України від 23 грудня 1998 року № 351-ХІV «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності» із змінами та доповненнями товари, що імпортуються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України у строки, зазначені в такому договорі, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (дати оформлення митної декларації на експорт) товарів, що фактично експортовані за бартерним договором, а у разі експорту за бартерним договором робіт і послуг – з дати підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг. Датою ввезення товарів за бартерним договором на митну територію України вважається дата їх митного оформлення (дата оформлення митної декларації на імпорт), а у разі імпорту за бартерним договором робіт або послуг – дата підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

Заборгованість фізичної особи, яка списана після закінчення терміну позовної давності, оподатковується військовим збором

Перший заступник начальника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Дмитро Таран нагадує, що відповідно до пп. 1.1 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, зокрема фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Згідно з п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається, зокрема сума заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розділом II ПКУ, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу. Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ). Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (пп. 1.4 п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Підпунктом 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 ПКУ передбачено, якщо згідно з нормами розділу IV ПКУ окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку на доходи фізичних осіб зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ (п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Отже, фізична особа, у разі отримання доходу у вигляді суми заборгованості, списаної після закінчення терміну позовної давності, з урахуванням пп. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ, включає його до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зазначає у річній податковій декларації та самостійно сплачує військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Довірена особа платника має право отримати послуги ЕЦП при певних умовах

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує, що п. 1.2 Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – Регламент) визначено, що представник – фізична особа, уповноважена заявником (фізичною особою або фізичною особою – підприємцем або юридичною особою, що отримує або має намір отримати послуги електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП)) на подання до відокремлених пунктів реєстрації Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – ВПР) реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних та інших дій (скасування, блокування, поновлення посилених сертифікатів), генерації особистих ключів заявника тощо. Представництво здійснюється на підставі довіреності, посвідченої нотаріально. Відповідно до п. 5.1 Регламенту за бажанням заявника, він може бути представлений довіреною особою (представником). В такому випадку заявник наділяє представника відповідними повноваженнями (подання до ВПР реєстраційних документів заявника, вчинення необхідних реєстраційних дій, генерація особистих ключів заявника тощо). Якщо реєстраційні документи заявника (реєстраційна картка тощо) підписані безпосередньо представником, в нотаріально посвідченій довіреності повинно бути додатково обумовлено наділення представника повноваженнями укладати від імені заявника договір про надання послуг ЕЦП. З метою запобігання доступу сторонніх осіб до ключових даних підписувачів довірена особа (представник) разом з комплектом реєстраційних документів надає до ВПР конверти з розрахунку один конверт для одного носія особистого ключа підписувача.

Податок на нерухомість фізична особа – орендар не сплачує

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, (далі – податок на нерхомість) відповідно до ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями є фізичні та юридичні особи – власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Обчислення суми податку на нерухомість з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

До уваги платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

З 01 серпня 2018 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким затверджено нові форми звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ). Враховуючи зазначене, звітність за новими формами буде подаватися платниками ЄСВ, починаючи з 01 вересня 2018 року, за звітні періоди – починаючи з серпня 2018 року.

Діють нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що з 17 липня 2018 року набрав чинності наказ Мінагрополітики та продовольства України від 27 березня 2018 року № 162 (далі – Наказ № 162), яким внесено зміни до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (далі – Порядок), затверджений наказом Мінагрополітики та продовольства України від 25 листопада 2016 року № 489. Порядком передбачено, що з 17.07.2018 для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, та у разі, якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) при розрахунку її нормативної грошової оцінки, застосовується із значенням 3,0.

Право власності на частку будинку: чи нараховується фізичній особі додатково податок на нерухомість

Чи нараховується фізичній особі додатково податок на нерухомість у розмірі 25 000 грн на рік за житловий будинок загальною площею 610 м2, якщо їй належить тільки половина такого будинку? За наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б»  пп.266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу, та відповідної ставки податку. За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 м2 (для квартири) та/або 500 м2(для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а» – «г» пп. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Кодексу, збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку). Отже, у разі володіння фізичною особою на праві власності часткою житлового будинку, загальна площа якої не перевищує 500 м2, сума податку для такого платника не збільшується на 25 000 грн на рік за таку частку.

Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на податкову знижку

Нагадуємо, що Податковий кодекс України (далі — ПКУ), який регламентує порядок оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі військовослужбовців, не передбачає звільнення від обкладання податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, крім сум грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу), передбачених законом, які виплачуються з бюджету чи бюджетною установою. При цьому суми ПДФО, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян. Відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника ПДФО — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. Заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику ПДФО у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 ПКУ. Згідно з пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ. Враховуючи вищевикладене, військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки. Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Платник податку на прибуток продає невиробничий основний засіб. Як визначити податкові наслідки?

Платник податку на прибуток, який враховує різниці при визначенні фінансового результату, у разі продажу невиробничих основних засобів, фінансовий результат до оподаткування: — збільшує на суму залишкової вартості окремого об’єкта невиробничих основних засобів, визначеної відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності; — на суму витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів, віднесених до витрат відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності; — зменшує на суму первісної вартості придбання або виготовлення окремого об’єкта невиробничих основних засобів та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у тому числі віднесених до витрат відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, але не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу. Невиробничі основні засоби — це основні засоби, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку. Не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел: — витрати на придбання / самостійне виготовлення невиробничих основних засобів; — витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів. Отже, у разі продажу невиробничих основних засобів, які не використовуються у господарській діяльності, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості таких активів, визначеної згідно з бухгалтерським обліком, та зменшується на суму первісної вартості придбання (виготовлення) та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, визначеної згідно з бухгалтерським обліком.

Працівнику виплачено дохід за роботу зі строком виконання більше місяця. Як нарахувати єдиний соціальний внесок?

Базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами та інших осіб, які отримують, зокрема, дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення, зокрема, доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований. Отже, базою нарахування єдиного соціального внеску для осіб, які отримують дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований. Тобто, якщо в акті щодо виконання робіт чи надання послуг вказано період, наприклад «з 20 серпня по 20 вересня», то сума винагороди підлягає пропорційному розподілу на 2 місяці.

Звiт з єдиного соціального внеску за новими формами подається починаючи з серпня 2018 року

01 серпня 2018 року набрав чинностi наказ МФУ вiд 15.05.2018 № 511, яким внесено змiни до «Порядку формування та подання страхувальниками звiту щодо сум нарахованого единого внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування», затвердженого наказом МФУ вiд 14.04.2015 № 435. Вiдповiдно до внесених змiн з 01.08.2018 оновлено Додаток 4 «Звiт про суми нарахованої заробiтноi плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осiб та суми нарахованого единого внеску на загальнообов ‘язкове державне соцiальне страхування» та Додаток 5 «Звiт про суми нарахованого доходу застрахованих осiб та суми нарахованого єдиного внеску». Отже, звiтнiсть за новими формами, затвердженими наказом № 511, подається платниками единого внеску, починаючи з 01.09.2018, тобто за звiтнi перiоди починаючи з серпня 2018 року. Таким чином, за серпень 2018 року додаток 4 (термiн подання протягом 20 календарних днiв, що настають за останнiм днем звiтного перiоду) та Додаток 5 (звiтний перiод за 2018 рiк) подаються за новими формами. Додаток 4 за липень 2018 року (термiн подання — з 01 по 20 серпня 2018 року) подається за формами звiтностi, затвердженими Наказом № 435.

ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ, експорт олійних культур

З 01.09.2018 р. набрав чинності Закон України, яким внесено зміни до підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу щодо деяких питань оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур. Змінами передбачено, що звільнення від оподаткування ПДВ не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільгосппідприємствами — виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна по­зиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільгосппризначення, які перебувають у власності таких сільгосптоваровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ни­ми на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.

ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР, застосування пільги

З 28.08.2018 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Порядку підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором, затвердженого власною по­становою від 30.12.2015 р. № 1161. Змінами врегульовано порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил, з метою застосування таким особам пільги з оподаткування військовим збором. Зазначені зміни підготовлено на виконання положень Податкового кодексу, згідно з якими тимчасово, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення зазначених осіб на період їх безпосередньої участі в операції Об’єднаних сил.

МИТНИЙ КОНТРОЛЬаборона на ввезення товарів

Кабінетом Міністрів України постановою внесено зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, затвердженого власною по­становою від 30.12.2015 р. № 1147. Змінами заборонено ввезення на територію України клінкерів цементних за кодом 2523 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД походженням з Російської Федерації.Постанова набирає чинності через 10 днів з дня опублікування.

Класифікація моніторів

Згідно з нормами УКТ ЗЕД, яка грунтується на Гармонізованій системі опису та кодування товарів 2012 р., із врахуванням рішень, прийнятих Комітетом з Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації, класифікація моніторів, які використовуються в машинах для автоматичного оброблення інформації, з роз’ємами ОУІ та ГЮМІ здійснюється у товарній підкатегорії 8528 51 00 00. У зв’язку із зазначеним втратили актуальність чинні роз’яснення про класифікацію моніторів.

ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ,підтримка тваринництва

З 30.08.2018 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затвердженого власною постано­вою від 07.02.2018 р. № 107. Передбачено, що з метою забезпечення цільового використання коштів за напрямом компенсації вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів, уточнено період залучення кредитів (у поточному році) та їх цільове використання (купівля обладнання), а також зазначено, що у разі відчуження або використання не за цільовим призначенням відповідних об’єктів суб’єкт господарювання повинен повернути одержані бюджетні кошти.

НАЗВИ ПРОФЕСІЙ У ТРУДОВИХ КНИЖКАХ

Для застосування центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями соціальних партнерів усіх рівнів, іншими громадськими організаціями, всіма суб’єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників призначено Класифікатор професій. Професійні назви робіт, які наведено у Класифікаторі, рекомендовано застосовувати під час утворення нових назв професій та посад у зв’язку з розвитком нових видів економічної діяльності та технологій. В Україні діє ДК 003:2010, у якому перелічено всі наявні в державі професії. Кожній окремій професії чи її групі надано код. Крім того, вказано коди ЗКППТР (Загальносоюзного класифікатора профе­сій, посад та тарифних розрядів), номери випусків ЄТКД (Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій робітників), номери випусків ДКХП (Довідника кваліфікаційних характеристик про­фесій працівників).

ВИПРАВЛЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО РОБОТУ

Порядок ведення трудових книжок працівників затверджено Інструкцією № 58, згідно з пунктами 2.7 та 2.9 якої роботодавець у разі необхідності видає працівникам на їхнє прохання завірені виписки з трудових книжок відомостей про роботу. Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідовано, то відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності — організацією, якій було підпорядковано підприємство, а в разі його відсутності — облархівом. Виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу, про нагородження та заохочення та інші мають повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження. У разі втрати наказу чи розпорядження або невідповідності їх фактично виконуваній роботі виправлення відомостей про роботу здійснюється на основі інших документів, що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці. Розглянемо відповіді на запитання та приклади заповнення таблиці 5 звіту з ЄСВ.

Якщо дохід менше «мінімалки»

Чи потрібно застосовувати код типу нарахувань «13» в таблиці 6 для особи, яка на підприємстві працює лише за договором ЦПХ і отримує дохід менше ніж мінімальна заробітна плата? Для осіб, які на підприємстві працюють лише за договором ЦПХ і отримують дохід менше ніж мінімальна заробітна плата, не застосовуються норми частини 5 ст. 8 Закону про ЄСВ щодо донарахування єдиного внеску до мінімального розміру. Відповідно для таких осіб тип нарахувань «13» не застосовується.

Коригування сум ЄСВ

Як відображаються суми нарахованого єдиного внеску у таблиці 6, якщо в результаті округлення єдиного внеску, нарахованого на заробітну плату та відпускні, отримуємо зайву копійку? Базою нарахування єдиного внеску є заробітна плата, однією із складових якої є відпускні. Єдиний внесок нараховується на суму заробітної плати та відпускних. Проте у звітності з ЄСВ заробітну плату та відпускні необхідно відображати окремими рядками, у зв’язку з цим в результаті заокруглень виникають розбіжності нарахованого єдиного внеску.

Модернізовано пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу

Інформаційно-довідковий департамент ДФС інформує про внесення змін у пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР), зокрема, розділів «Запитання-відповіді з Бази знань», «Нормативні та інформаційні документи» та підрозділу «Письмові звернення» розділу «Єдиний реєстр ІПК, Електронний кабінет, письмові звернення». Відтепер, скориставшись новою функціональною кнопкою «Нове у розділі», користувачі ЗІР мають можливість в один клік здійснити вибірку та ознайомитись із запитаннями-відповідями, документами, відповідями на письмові звернення або всіма одночасно (в залежності від обраного джерела пошуку), внесеними в ЗІР протягом останніх семи календарних днів. Крім того, у разі необхідності ознайомлення з інформацією за відповідним тематичним напрямом, критерії можуть бути додатково деталізовані по обраному податку (збору, платежу, внеску), напряму пошуку, типу платника, ключовим словам тощо. Одночасно звертаємо увагу, що для додаткової деталізації пошуку необхідної інформації, пошукову систему ЗІР доповнено критерієм, який дозволяє розподіляти інформацію за типами платників (юридичні, фізичні, самозайняті особи або всі типи платників). Скористатись ЗІР можна через офіційний веб-портал ДФС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо через пошукову систему в Інтернет мережі, зазначивши назву ресурсу.

У разі несплати платником авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів застосовуються штрафні санкції

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що пп. 57.1¹.2 п. 57.1¹ ст. 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року  № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що крім випадків, передбачених пп. 57.1¹.3 п. 57.1¹ ст. 57 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток. Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших податків і зборів (обов’язкових платежів). Підпунктом 57.1¹.5 п. 57.1¹ ст. 57 ПКУ визначено, що авансовий внесок з податку на прибуток, сплачений у зв’язку з нарахуванням/сплатою дивідендів, є невід’ємною частиною податку на прибуток та не може розцінюватися як податок, який справляється під час репатріації дивідендів (їх сплаті на користь нерезидентів) відповідно до п. 141.4 ст. 141 ПКУ або міжнародних договорів України. Відповідно до п. 110.1 ст. 110 ПКУ платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Так, відповідно до п. 127.1 ст. 127 ПКУ ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1 095 днів, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. Дії, передбачені абзацом першим п. 127.1 ст. 127 ПКУ, вчинені протягом 1 095 днів втретє та більше, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75 відсотків суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету. Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов’язок щодо погашення такого податкового боргу покладається на особу, визначену ПКУ, у тому числі на податкового агента. При цьому платник податку – отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, встановлених розділом IV ПКУ. Отже, у разі ненарахування, неутримання та/або несвоєчасної сплати, несплати (неперерахування), авансового внеску при виплаті дивідендів до платників застосовується відповідальність у вигляді штрафів, передбачених ст. 127 ПКУ, та пені відповідно до положень ст. 129 ПКУ.

Облік фізособи – нерезидента здійснюється тільки за реєстраційним номером облікової картки

Перший заступник начальника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Дмитро Таран повідомляє, що відповідно до ст. 70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями та підпунктами 1, 2 розділу VIII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (далі – Положення № 822), фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – РНОКПП), зобов’язана особисто подати до відповідного контролюючого органу повідомлення за формою № 1П, яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, та пред’явити паспорт або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше. Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за прізвищем, ім’ям, по батькові (за наявності), серією та/або номером паспорта. Контролюючий орган вносить до паспорта у формі книжечки відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта. До паспорта у формі картки інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків вноситься відповідно до законодавства, яким регулюється питання ведення Єдиного державного демографічного реєстру (підпункти 7 та 9 розділу VIII Положення № 822). Чинним законодавством передбачено внесення до паспорта громадянина України відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта. Фізична особа – нерезидент, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, не має такої можливості.

Сплата ПДВ митним брокером: врахування у імпортера – власника товара

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує, що згідно з ст. 265 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI із змінами та доповненнями (далі – МКУ) декларантами мають право виступати: 1) при переміщенні товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України або при зміні митного режиму щодо товарів на підставі зовнішньоекономічного договору, укладеного резидентом, – резидент, яким або від імені якого укладено цей договір; 2) в інших випадках – особа, яка відповідно до законодавства України має право вчиняти щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення юридично значущі дії від свого імені. Митний брокер – це підприємство, що надає послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України (ст. 416 МКУ). Відповідно до ст. 417 МКУ взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються договором доручення. Згідно з п. 187.8 ст. 187 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення. Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата сплати ПДВ за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ (п. 198.2 ст. 198 ПКУ). Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників ПДВ, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими статтями 187 і 198 ПКУ (п. 189.4 ст. 189 ПКУ). Отже, якщо відповідно до договору доручення, укладеного між митним брокером та імпортером, сплата ПДВ до бюджету при розмитненні товарів здійснюється через митного брокера, то такий імпортер – власник товарів має право віднести суму ПДВ до податкового кредиту на підставі митної декларації, в якій він має бути вказаний як одержувач (власник) товару, за умови перерахування ним коштів митному брокеру до моменту розмитнення товару.

Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю ФО (громадянином)?

Платникам плати за землю, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нарахування сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платнику за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: — при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; — при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу. Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ.

Анулювання реєстрації юридичної особи як платника єдиного податку

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що п.299.10 та п.299.11 ст.299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено випадки та строки анулювання реєстрації юридичної особи як платника єдиного податку.  Відповідно до норм ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:  — подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, — в останній день календарного кварталу, у якому подано таку заяву;  — припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону — у день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;  — переходу на сплату інших податків і зборів, у випадках та у строки передбачені п.п.298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ.  У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено порушення. У такому випадку, суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Важливо: зміни у законодавстві щодо сімейних фермерських господарств

15.08.2018 набрав чинності Закон України від 10 липня 2018 року № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств. Законом № 2497-VIII, зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими фізичні особи, які організували фермерське господарство, зможуть зареєструватись фізичними особами-підприємцями-платниками єдиного податку четвертої групи за умови виконання сукупності вимог, визначених п. 291.4 ст. 291 Кодексу: — здійснювати виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж; — вести господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; — не використовувати працю найманих осіб; — членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2497-ІІІ із змінами і доповненнями; — площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів. Крім того, податок на доходи фізичних осіб з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачується податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Разом з тим, Законом № 2497-VIII внесено зміни до Закону України від 24 червня 2004 року № 1877-ІV «Про державну підтримку сільського господарства України» із змінами та доповненнями, якими, зокрема передбачено пільговий порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для членів/голови фермерського господарства протягом 10 років за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України.

Підприємство виплачує фізичній особі орендну плату за користування майном. Чи нараховувати єдиний соціальний внесок?

Базою нарахування єдиного соціального внеску для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, та сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає іншій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Отже, єдиний соціальний внесок не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь фізичної особи згідно договору найму (оренди) нерухомого або рухомого майна. Зазначена норма передбачена п. 1 част. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Підприємець на загальній системі оподаткування зробив помилку у Книзі обліку доходів та витрат. Як виправити помилку?

Фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару (п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України). Порядок ведення Книги фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування встановлений наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481). Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Внесення виправлень до Книги підприємцем, який веде облік доходів у паперовому вигляді, здійснюється шляхом закреслення помилкового запису та внесення нового, який засвідчується підписом. У Книзі в електронному вигляді допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або позитивне значення. Книга зберігається протягом трьох років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Експорт олійних культур сільгоспвиробників — без ПДВ

Президент України підписав Закон від 22.05.2018 р. №2440-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Даним законом  передбачено, що дія пункту 63 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу не поширюються на операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту сільськогосподарськими підприємствами — виробниками соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД), вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.

Отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів за довіреністю буде неможливо

З 07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги». інформує Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. Пунктом 2 статті 22 Закону встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи. Таким чином, починаючи з 07.11.2018 року отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

Пілотний проект: Вимоги до новітніх моделей програмних комплексів

Керівник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев звертає увагу платників, що при проведенні пілотного проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій вказані програмні комплекси повинні забезпечувати: виконання розрахункової операції та передачі контрольно-звітної інформації до системи обліку даних в режимі реального часу; друкування розрахункових та інших звітних документів; збереження даних про опис товарів, фіскальної інформації, даних, на основі яких формуються розрахункові документи та звіти про розрахункові операції; використання електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог Закону України “Про електронний цифровий підпис” для здійснення технологічних операцій; використання технології, розробленої Національним банком, або електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог Закону України “Про електронний цифровий підпис” для захисту від підміни та модифікації даних реєстраторів; Важливо, що під час експерименту користувачі новітніх моделей комплексів: 1) застосовують новітні моделі комплексів, здійснюють їх реєстрацію, введення в експлуатацію, використання, технічне обслуговування, передачу захищеної контрольно-звітної інформації; 2) здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі з використанням новітніх моделей комплексів; 3) можуть подавати до Мінфіну та ДФС пропозиції щодо функціонування новітніх моделей комплексів; 4) несуть відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері застосування РРО згідно із законом. Позитивні результати дозволять впровадити новітні реєстратори розрахункових операцій у промислову експлуатацію та сприятимуть їх застосуванню платниками податків поряд з традиційними моделями касових апаратів. Результати проведеного пілотного проекту будуть узагальнені фахівцями ДФС з урахуванням пропозицій, поданих територіальними органами ДФС, центрами сервісного обслуговування, користувачами новітніх моделей та передані для подальшої роботи до Міністерства фінансів України.

Оновлений звіт з ЄВ подаємо починаючи з 1 вересня 2018 за звітний період «серпень 2018 р.»

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що 01 липня 2018  набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 15.05.2018 № 511, яким викладено у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435. Звіти з ЄВ з урахуванням змін до Порядку подаються з 01.09.2018 за звітний період «серпень 2018 р.». Зауважимо, що правила формування і подання Звіту не змінилися. Звіт подають страхувальники або відповідальні особи страхувальника за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску. Звіт страхувальники подають в повному обсязі, а складений з порушенням вимог Порядку, у тому числі без обов’язкових реквізитів, та поданий без необхідних таблиць, не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався. Чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, визначених цим Порядком, який пройшов всі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб. Якщо юридичні особи або фізичні особи-підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт за найманих працівників не подають. Фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерськогогосподарства зобов’язані подавати самі за себе Звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб-підприємців, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Зміни у додатках до Порядку: У таблиці 1 Додатку 4 доповнено: – 3.2.1 – де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю в розмірі 22 відсотки; – 3.3.1 – де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариства УТОГ та УТОС, в розмірі 22 відсотки; – 3.4.1 – де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю (за умов, визначених ч.14 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), працюючим особам з інвалідністю в розмірі 22 відсотки. Значні зміни внесено в таблицю 5 Додатку 4: змінено назву та зміст деяких реквізитів, та доповнено новими еквізитами. Нові реквізити «Професійна назва роботи», «Код ЗКППТР», «Код класифікатора професій (код КП)». Заповнити код класифікатора професій (код КП), код загальносоюзного класифікатора професій, посад і тарифних розрядів (код ЗКППТР), професійна назва роботи, вибираються із довідника, що відповідає національному класифікатору України «Класифікатор професій ДК 003:2010». Реквізит «Посада» – відповідає запису у трудовій книжці.  В реквізиті «Документ – підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду» зазначається номер наказу, запис у трудовій книжці, номер договору, тобто номер документа – підстави для зміни запису. За новими нормами, якщо працівника переведено на іншу посаду протягом звітного місяця,  обов’язкове заповнення таблиці 5. Запис про переведення працівника на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника вноситься у таблицю 5, як і про прийняття на роботу. Записи про причини звільнення в таблиці 5 мають вноситись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Таблиця 6 Додатку 4 не змінилася, проте її доповнено новим кодом типу нарахування – 14, який застосовується для здійснення нарахування сум дотяжки до мінімального страхового внеску за минулі періоди, що пов’язані  зі здійсненням перерахунку при звільнені працівника за попередні періоди, при уточненні днів використаної наперед відпустки (у зв’язку зі сторнуванням). Звіт формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», нараховується ЄСВ. Звертаємо увагу, що чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, визначених Порядком, який пройшов усі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб. З огляду на зміни, які торкнулися Порядку формування звітності ЄСВ, та з метою недопущення випадків відхилення у прийнятті звітності з причин невірного формату, формування та подання Додатку 4, починаючи з вересня 2018 (за звітний період  «серпень 2018 року»), необхідно здійснювати із врахуванням внесених змін. Контроль за коректністю подання звітності щодо ЄСВ здійснюється страхувальником шляхом опрацювання квитівок 1 та 2,  сформованих за результатами централізованого контролю за правильністю формування звіту, що надійшов.

Роздрукований електронний проїзний квиток на автомобільний, авіаційний, морський і річковий транспорт не вважається розрахунковим документом згідно з Законом № 265

Розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом №265, і зареєстрованим у встановленому порядку РРО або заповнений вручну – це встановлено ст.2 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» . Спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства доходів і зборів України від 30.05.2013 № 331/137 «Про затвердження Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті», встановлено форму та зміст електронного проїзного (перевізного) документа на залізничному транспорті. Проте, оскільки форми електронних квитків на перевезення пасажирів і багажу та вантажів автомобільним, авіаційним, морським і річковим транспортом законодавчо не встановлені, тому вони не можуть вважатись розрахунковими документами у розумінні Закону № 265.  Для підтвердження витрат на придбання електронних квитків на зазначені види транспорту необхідним є пакет документів: оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера); роздрук на папері частини електронного авіаквитка з вказаним маршрутом (маршрут/квитанція); оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира; посадочний документ, перевізний документ, роздрукований на паперовому носії (транспортні квитки).

Фізичні особи – пенсіонери за віком мають право на пільгу щодо сплати земельного податку

Відповідно до норм  Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються, зокрема інваліди першої і другої групи; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорій фізичних осіб п.281.1 ст.281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: — для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; — для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; — для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; — для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; — для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара. Законом України від 09 липня 2003 року №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1058) визначено, що пенсіонер – особа, яка відповідно до Закону № 1058 отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених Законом № 1058. Відповідно до Закону № 1058 в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:  1) пенсія за віком;  2) пенсія по інвалідності; 3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника (частина перша ст. 9 Закону № 1058). Законом №1058 передбачено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. До досягнення 60 річного віку право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними віку зазначеного в абзаці другому ст. 26 Закону № 1058. Крім того, Законом України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» із змінами та доповненнями визначено фізичних осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Таким чином, фізичні особи – пенсіонери мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за умови, якщо вони є пенсіонерами за віком. При цьому фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком).

У 2018 році для отримання страхового стажу за місяць фізичній особі необхідно сплатити 819,06 гривень

Згідно зі ст.10 Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) з 1 січня 2004 року страховий стаж зараховується за умови сплати страхових внесків. Фізична особа, яка не належала до категорії застрахованих осіб (не була найманою особою або підприємцем), може звернутись до органів державної фіскальної служби та укласти відповідний Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування (далі – договір). Законом №2464 визначено два види договорів у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відповідно до ч.2 ст.10 Закону №2464 фізичні особи беруть участь у системі  загальнообов’язкового соціального страхування протягом строку, визначеного у договорі, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату). Фізична особа, укладаючи такий  договір, зобов’язана щомісяця, протягом року від дати укладання договору, сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і кожен місяць, за який сплачено внески, буде зараховано страховий стаж. Мінімальний внесок становить 22 відс. від мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2018 року мінімальний розмір заробітної влади в Україні – 3723  гривні. За кожний місяць страхового стажу фізична особа повинна сплатити 819,06 грн., якщо договір укладено на поточний рік. Крім того, ч.5 ст.10 Закону №2464  визначено одноразову сплату фізичною особою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за попередні періоди, у яких фізична особа не підлягала  загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (з 1 січня 2004 року). З 1 січня 2018 року сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за договором про одноразову сплату за минулий час за кожний місяць такого періоду не можу бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2. Тобто, з 1 січня 2018 року місячна сума одноразової сплати становить 1638,12 гривень.

Як оподатковуються витрати на придбання освіти для працівника?

Відповідно до ст.2 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Згідно з ст.24 КЗпП при укладенні трудового договору у випадках, передбачених законодавством, громадянин зобов’язаний подати документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію). Тобто, у разі прийняття на роботу, яка потребує спеціальних знань, громадянин подає документ про освіту, яка відповідає вимогам до освіти та кваліфікації, передбачених посадовими  кваліфікаційних характеристик професій працівників. Статтею 8 Закону України від 5 вересня 2017 року №2145 «Про освіту» (далі – Закон №2145) встановлено, що формальна освіта — це освіта, яка здобувається за освітніми програмами відповідно до визначених законодавством рівнів освіти, галузей знань, спеціальностей і передбачає досягнення здобувачами освіти визначених стандартами освіти результатів навчання відповідного рівня освіти та здобуття кваліфікацій, що визнаються державою. Згідно зі ст.4 Закону  України від 01.07.2014  №1556 «Про вищу освіту» кожен має право на вищу освіту. Відповідно до ст. 6 Закону України від 12 січня 2012 року №4312 «Про професійний розвиток працівників» організація професійного навчання працівників здійснюється роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства. Професійне навчання працівників здійснюється у роботодавця, на договірній основі у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях. За результатами формального навчання видається документ про освіту встановленого зразка. Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно до п.163.1 ст.163 ПКУ об’єктом оподаткування фізичної особи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання), іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Статтею 165 ПКУ встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п.165.1.21 п.165.1 ст.165 ПКУ). При цьому, законодавством не встановлено обмежень щодо терміну за який роботодавець має право здійснити оплату за навчання найманого працівника. Тобто, якщо юридична особа-роботодавець сплатила на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку свого працівника однією сумою в поточному році за весь період навчання, який складається з декількох років, при цьому її розмір не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, то сплачена роботодавцем сума не оподатковується.

До уваги підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність!

Фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску. Починаючи з 01 січня 2017 року зазначені платники в обов’язковому порядку сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі не менше ніж мінімальний (незалежно від сум отриманого чи неотриманого  доходу підприємницької діяльності). При цьому з 01 січня 2018 року єдиний внесок сплачується щокварталу (термін сплати єдиного внеску — до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.) З метою запобігання виникнення заборгованості, стягнення його через органи ДВС, необхідно своєчасно сплачувати єдиний внесок усім зареєстрованим підприємцям. Звірка щодо наявності чи відсутності заборгованості проводиться в ДПІ за місцем реєстрації платника.

Реалізація меду — без РРО

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при прийманні від населення та реалізації через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентаря для пасічників. Це передбачено п. 27 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336. 

Право на проведення зустрічних звірок

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок, контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника податків. Форма запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки встановлена наказом Міністерства фінансів України від 28.02.2017 №299. Зустрічні звірки проводяться в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1232. Під час зустрічної звірки здійснюється співставлення даних, отриманих від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків. Слід зазначити, що ст.ст. 19 прим. 1-19 прим. 3 Податкового кодексу України визначено перелік функцій контролюючих органів. Функцію перевірок та звірок платників податків закріплено за контролюючими органами обласного та центрального рівнів.

Перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну сплату єдиного внеску

Перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п.п.1 п. 2 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449). Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до фіскальних органів за місцем проживання: заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції № 449; копію трудової книжки (за наявності); виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копію документа, що посвідчує особу.

Ордени у літаку, тютюн в автомобілі

Напередодні на митному посту «Харків-аеропорт» харківські митники спільно з Управлінням СБУ в Харківській області завадили вивезенню колекції медалей та орденів часів Другої світової війни. Під час митного контролю пасажирів рейсу «Харків-Тель-Авів», громадянин Ізраїлю обрав спрощену систему «зелений коридор», чим заявив про відсутність предметів заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України. Але ж в ході подальшого митного огляду багажу у валізі чоловіка були виявлені приховані 13 медалей та орденів. Своїми діями пасажир порушив вимоги проходження митного контролю, якими обмежено переміщення культурних цінностей через митний кордон України. Відносно правопорушника складений протокол про порушення митних правил за статтею  471 Митного кодексу України. Крім того, вранці в пункті пропуску «Гоптівка» харківські митники в ході спільних заходів з ГУ ДФС у Харківській області, Управлінням СБУ в Харківській області та Управлінням захисту економіки Національної поліції України в області завадили переміщенню через кордон України 30 кг тютюнових виробів. Під час митного контролю автомобіля, який рухався з Росії в Україну, громадяни України заявили про відсутність заборонених або обмежених до переміщення предметів. Однак при подальшому огляді автомобіля було виявлено 600 пачок тютюну для кальяну загальною вартістю 21 тисяча гривень, які були приховані і у салоні автомобіля, і серед особистих речей.  Відносно водія автомобіля складено протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Харківські митники виявили травматичний пістолет

Днями на митному посту «Щербаківка» харківські митники завадили переміщенню через кордон травматичного пістолета. Громадянин України, який прямував до Росії пішою ходою, переносив у барсетці травматичний пістолет з обоймою та набоями, не задекларувавши його при митному контролі. Відносно правопорушника складено протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України. Слід зазначити, що для переміщення через кордон України зброї та боєприпасів потрібен відповідний дозвіл та обов’язковим є письмове декларування митному органу.

Що робити посадовій особі коли пропонують хабар?

 Особам, зазначеним у частині першій статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», тобто уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняним до них особам, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах. Питання отримання хабара регулюється ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняні до них особи у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов’язані невідкладно вжити таких заходів: 1) відмовитися від пропозиції (про це має бути чітко сказано та вжито відповідні дії, які будуть свідчити саме про відмову а не про роздуми); 2) за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію (необхідно дізнатися прізвище, ім’я та по-батькові, посаду, адресу проживання особи, яка пропонувала хабар); 3) залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; 4) письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції. Якщо особа, на яку поширюються обмеження щодо використання службового становища та щодо одержання подарунків, виявила у своєму службовому приміщенні чи отримала майно, що може бути неправомірною вигодою, або подарунок, вона зобов’язана невідкладно, але не пізніше одного робочого дня, письмово повідомити про цей факт свого безпосереднього керівника або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації. Закон України «Про запобігання корупції» передбачає необхідну дію, а саме: у випадку наявності у службової особи сумнівів щодо можливості одержання нею подарунка вона має право письмово звернутися для одержання консультації з даного питання до територіального органу Національного агентства, який надасть відповідне роз’яснення. Отже, ухилитися від хабара потрібно саме активними діями, і якщо такі активні дії не будуть вжитті, відповідна посадова особа буде притягнена до відповідальності. Вивчайте законодавство і дотримуйтеся його. Пам’ятайте: незнання закону не звільняє Вас від відповідальності!

Щодо порядку подання таблиці даних платника ПДВ у разі зупинення реєстрації податкової накладної

Перший заступник начальника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Дмитро Таран звертає увагу, що платник податку має право подати до ДФС України Таблицю даних платника податку (далі – ТПП) за встановленою формою згідно з додатком 3 до Постанови КМУ від 21 лютого 2018 року  №117. Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної. Таблиця даних платника заповнюється та подається тільки в електронному вигляді. Здійснюється це через особистий кабінет платника податку або через програмне забезпечення типу M.E.doc та аналогічного. В Таблиці відповідно до виду економічної діяльності необхідно обов’язково зазначити коди товарів згідно з УКТ ЗЕД/послуг згідно з Державним класифікатором продукції послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі таким платником постачаються (виготовляються), а також зазначаються коди товарів/послуг, які ним придбаваються (отримуються) для їх виготовлення. Таблиця даних платника податку подається разом із поясненням, в якому зазначається діяльність, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку. Таблицю разом з поясненнями розглядає регіональна комісія ДФС протягом 5 робочих днів з дня її отримання. Дана комісія й приймає рішення щодо врахування Таблиці. Про дане рішення платник податку дізнається протягом операційного дня в електронному кабінеті (п. 33 Порядку блокування). Якщо Таблиця не зараховується, то ДФС має повідомити причину такого рішення. ВКОТРЕ НАГОЛОШУЄМО, що Таблиця даних платника податку подається  разом із поясненням. Таблиці, які були подані на розгляд Комісії без пояснення будуть не враховані.

З 2019 року лісові землі оподатковуються земельним податком

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев інформує суб’єктів господарювання, що  з 15.08.2018 року набрав чинності Закон України від  10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Закон врегульовує низку питань діяльності фермерських господарств, а також оподаткування земельних ділянок. Одним із нововведень є запровадження сплати земельного податку за лісові землі. Зміни вносяться до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу. Попередня норма цієї статті передбачала, що податок за лісові землі справляється як складова рентної плати, що визначається податковим законодавством. Нова редакція встановлює, що податок за лісові землі складається з земельного податку та рентної плати. Також, закон стимулює органи місцевого самоврядування контролювати оформлення договорів оренди землі. Передбачається, що податок на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) зараховується до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок (зміни до підпунктів 168.4.4 та 168.4.5 пункту 168.4 статті 168 Податкового кодексу). Ще Податковий кодекс доповнили новим підпунктом – 168.4.9, який встановлює, що суми податку на доходи фізичних осіб, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Раніше юридичні особи, які орендували земельні ділянки, сплачували податок до місцевого бюджету за місцем податкової адреси, а не до бюджетів громад, на територіях яких розташовані земельні ділянки.

З 11 вересня 2018 року діятимуть виключно нові бюджетні рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів (МФО 899998)

Перший заступник начальника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Дмитро Таран звертає увагу, що граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів, протягом якого старі рахунки залишаються активними, закінчується 10.09.2018р. Таким чином, починаючи з 11.09.2018 кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження. З метою упередження виникнення у платників податків податкового боргу та недопущення втрат бюджетів на час перехідного періоду, тобто до 11.09.2018, залишаються активними для зарахування податків, зборів та інших платежів бюджетні рахунки, відкриті на балансі Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві (зі старими реквізитами). Нагадуємо, що з 02.07.2018  змінились реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998). У зв’язку з цим, платникам податків для забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами при заповнення розрахункових документів на сплату податків, зборів та платежів необхідно зазначати реквізити рахунків, відкритих з 02.07.2018  на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998). ,

Семінар «Регіональна Конвенція Пан-Євро-Мед: нові можливості для експортерів Харківщини. Зміни трансферного ціноутворення у 2018 році»

Для представників малого та середнього бізнесу регіонів, фізичних осіб-підприємців — 13 вересня 2018 року, у рамках впровадження проекту «Абетка експортера — 2018», відбудеться безкоштовний семінар «Регіональна Конвенція Пан-Євро-Мед: нові можливості для експортерів Харківщини. Зміни трансферного ціноутворення у 2018 році». Участь у якості спікерів візьмуть: керівники підрозділів ГУ ДФС у Харківській області, Харківської митниці ДФС, успішні експортери регіону. Захід розпочнеться о 16:00 13 вересня 2018 року на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця (м. Харків, просп. Науки, 9-А, головний корпус, ауд. А4). Реєстрація учасників заходу – з 15:30 виключно за даними попередньої електронної реєстрації.

Які заклади відносяться до вітчизняних закладів з метою отримання податкової знижки за навчання?

З метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами. Відповідно до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері освіти регулює Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» (далі – Закон № 2145) та спеціальні закони України: від 22 червня 2000 року № 1841-III «Про позашкільну освіту», від 11 липня 2001 року № 2628-III «Про дошкільну освіту», від 13 травня 1999 року № 651-XIV «Про загальну середню освіту», від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту», від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту». Спеціальними законами визначено структуру та типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Відповідно до ст. 22 Закону № 2145 юридична особа має статус закладу освіти, якщо основним видом діяльності є освітня діяльність. Права та обов’язки закладу освіти, передбачені Законом № 2145 та іншими законами України, має також фізична особа – підприємець або структурний підрозділ юридичної особи приватного чи публічного права, основним видом діяльності якого є освітня діяльність. Разом з тим, відповідно до п. 5 частини першої ст. 1 та п. 6 частини першої ст. 7 Закону України від 02 березня 2015 року № 222-VІІІ «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензія — запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про рішення органу ліцензування щодо наявності у суб’єкта господарювання права на провадження визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, зокрема, освітньої діяльності, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами у сфері освіти.

Підприємство — платник єдиного податку повертає аванс за товар. Дізнайтесь, чи відображати дохід?

Доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. При цьому, до складу доходу не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів. Тобто, якщо зарахування та повернення авансу відбулося в одному звітному періоді та за умови розірвання договору, такі кошти не включаються до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку та не відображаються у податковій декларації. У разі якщо повернення коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) за товари (роботи, послуги), відбулося в іншому податковому періоді, юридична особа — платник єдиного податку повинна включити такий аванс до складу доходу у звітному періоді, в якому відбулося зарахування вказаних коштів, та здійснити перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбулось їх повернення. Такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої податкової декларації або уточнення показників у складі звітної податкової декларації за наступний податковий період.

«Пульс» як допомога в подоланні корупції

Начальник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що антикорупційний проект «Пульс» працює з метою подолання корупції, ліквідації перешкод, що заважають створенню сприятливого бізнес-клімату, усунення непорозумінь у спілкуванні громадян із посадовими особами органів Державної фіскальної служби України усіх рівнів. Платники можуть відкрито повідомити про неправомірні дії чи бездіяльність працівників відомства. Крім того, клієнти, які бояться наслідків звернення на сервіс «Пульс», мають змогу анонімно залишити інформацію для подальшого обовязкового розгляду. Після звернення на сервіс «Пульс» заявник протягом трьох днів отримує в телефонному режимі роз’яснення з порушеного ним питання. Номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс» 0-800-501-007, якій працює за принципом call-back, цілодобово.

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *