Що можна і не можна робити у Страсну п’ятницю

Як відомо — перед Великоднем триває Страсний тиждень. А от п’ятниця, найсуворіший день цього тижня, який має безліч обмежень, заборон та застережень….

Що не можна робити

Не можна шити, а також робити будь-які процедури з покращення чи зміни зовнішності — макіяж, зачіски, фарбування волосся тощо. Не можна співати. У деяких регіонах у ніч пекли паски, але якщо вони не зійшли — це вважалось дуже поганим знаком.

Під забороною знаходиться вся робота по дому, навіть легке прибирання чи приводження одягу до ладу. Все це має завершитись ще у Чистий четвер. Також однією із найсуворіших заборон вважалось прання та розвішування одягу та білизни.

До заборон відноситься не тільки спів, але й танці та будь-які інші розваги. Вважалось, що коли Страсна п’ятниця припала на твій день народження, то краще перенести святкування, аби не накликати на себе біди. Це ж стосувалось і всіх людських насолод та спокус, тож радили утриматись і від інтимного життя.

Що можна робити

У Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння та помолитися.

Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу на наступний рік.

Хоч у Страсну п’ятницю працювати не можна, але дозволено випікати паски.

У народі кажуть, що випічка, приготована у Велику п’ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також матиме цілющу силу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *