Новини Центральної ОДПІ Харкова

Про затвердження нових форм документів

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області інформує, що Акредитований центр сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД ДФС) повідомив наступне. У зв’язку з набранням 07.11.2018 чинності Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» та з метою забезпечення стабільної роботи АЦСК ІДД ДФС наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 05 листопада 2018 року № 121 «Про затвердження форм реєстраційних документів для отримання електронних довірчих послуг» затверджено нові форми реєстраційних документів, а саме: ► Договір про надання електронних довірчих послуг; ► Реєстраційна картка для фізичної особи; ► Реєстраційна картка для юридичної особи; ► Додаток до Реєстраційної картки; ► Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа; ► Додаток до заяви про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа. Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису необхідно використовувати з 07 листопада 2018 року. Форми реєстраційних документів попереднього зразка приймалися віддаленими пунктами реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС до 06 листопада 2018 року включно. Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів можна у розділі «Отримання послуг електронного цифрового підпису». Додатково повідомляємо, що починаючи 07.11.2018 фізичні особи та суб’єкти господарювання приватного права можуть отримати електронні довірчі послуги від АЦСК ІДД ДФС виключно за їх особистої присутності. Інформацію розміщено на сторінці АЦСК ІДД ДФС офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням: https://acskidd.gov.ua/news

Сума сплачена роботодавцем за навчання працівника відображається в 1-ДФ за ознакою «145»

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу для її підготовки чи перепідготовки відображається в податковому розрахунку за ф.1ДФ за ознакою доходу «145». Сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів, що не перевищує у 2018 році 11169,0 грн. за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки фізичної особи (працівника) не включається до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи. При цьому кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи (працівника) в частині перевищення суми, визначеної п.п. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Статтею 165 ПКУ встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 ПКУ). У 2018 році від оподаткування податком на доходи фізичних осіб звільняється сума, що становить 11169 грн. (3723 грн. х 3) за повний або неповний місяць навчання. Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Внесено зміни до форми податкової накладної та до Порядку заповнення податкової накладної

Центральне управління ГУ БФС у Харківській області доводить, що наказом Міністерства фінансів України від 17 вересня 2018 року № 763, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 жовтня 2018 року за № 1157/32609 (далі – Наказ № 763) внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» із змінами (далі – Порядок). Зокрема, згідно змін, внесених Наказом № 763, у податковій накладній (далі – ПН) зазначається податковий номер платника ПДВ відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 із змінам та доповненнями. Рядок ПН «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта», передбачений для заповнення даних щодо отримувача (покупця), заповнюється у разі постачання товарів/послуг платнику ПДВ та у разі складання ПН відповідно до п. 10 Порядку. Абзац другий пункту 7 Порядку доповнено словами «у рядках «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» та «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» зазначаються дані головного підприємства – платника податку». В абзаці першому пункту 9 Порядку слова «а у рядку «індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» зазначається індивідуальний податковий номер оператора такої угоди» замінено словами «а у рядках, відведених для заповнення даних отримувача (покупця), зазначаються дані оператора такої угоди». Наказ № 763 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 06.11.2018 № 85 і він набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, тобто 01 грудня 2018 року, крім абзацу другого п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим Наказом, які набирають чинності з 01 січня 2020 року.

Гастрольна діяльність нерезидента на території України: оподаткування доходу

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що відповідно до пп. 170.10.5 п. 170.10 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для цілей розділу IV ПКУ гастрольними заходами визначаються видовищні заходи (концерти, вистави, циркові, лекційно-концертні, розважальні програми, творчі вечори, виступи пересувних циркових колективів, пересувні механізовані атракціони типу «Луна-парк» тощо) за участю закладів культури (підприємств, установ чи організацій), у тому числі самостійних професійних колективів та виконавців сольних концертів. Дія п. 170.10 ст. 170 ПКУ не поширюється на благодійні гастрольні заходи, що проводяться відповідно до законодавства України. Оподаткування доходів нерезидентів від участі в гастрольних заходах здійснюється податковими агентами на загальних підставах, визначених розділом IV ПКУ.  До податкових агентів учасників гастрольних заходів прирівнюються суб’єкти господарювання – концертні майданчики, з якими безпосередньо укладаються договори оренди на провадження гастрольного заходу. Суб’єкти господарювання – концертні майданчики виконують функції податкових агентів в частині перевірки повноти та своєчасності сплати податку іноземними учасниками гастрольних заходів (їх представником) або самостійно сплачують податок за відповідним договором з таким учасником (його представником) до бюджету за місцем розташування таких концертних майданчиків. Слід зазначити, що доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV ПКУ для нерезидентів) (пп. 170.10.1 п. 170.10 ст. 170 ПКУ). Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у підпунктах 167.2 –  167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Повернення пального отримувачем: порядок коригування показників акцизної накладної

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області  повідомляє, що відповідно до п. 1 розділу ІІІ Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25 лютого 2016 року № 218 із змінами (далі – Порядок № 218), якщо після реалізації пального відбувається повернення частини чи всього обсягу пального особі, що реалізує пальне, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні акцизної накладної (далі – АН), показники такої акцизної накладної підлягають коригуванню шляхом складання розрахунку коригування (далі – РК) акцизної накладної та реєстрації його в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН). Коригуються лише показники АН, складених та зареєстрованих в ЄРАН відповідно до ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (п. 2 розділу ІІІ Порядку № 218). Пунктом 3 розділу ІІІ Порядку № 218 встановлено, що РК акцизної накладної складається особою, яка реалізує пальне. РК акцизної накладної, складений платником акцизного податку (далі – податок) до АН з реалізації пального неплатникам податку або складений за іншими операціями, ніж реалізація пального отримувачам пального, підлягає реєстрації у ЄРАН таким платником податку (п. 4 розд. ІІІ Порядку № 218). Якщо у РК акцизної накладної, складеному до АН з реалізації пального платникам податку, передбачається збільшення обсягів реалізованого пального або якщо коригування показників не змінює обсягу реалізованого пального, РК акцизної накладної складається та реєструється в ЄРАН особою, що реалізує пальне, в порядку, передбаченому для акцизних накладних (п. 5 розділу ІІІ Порядку № 218). Якщо у РК акцизної накладної, складеному до АН з реалізації пального платникам податку, передбачається зменшення обсягів реалізованого пального, особа, що реалізує пальне, складає РК акцизної накладної та направляє його отримувачу пального, який здійснює реєстрацію такого РК в ЄРАН. При цьому особа, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального у податковій декларації за таким РК після його реєстрації в ЄРАН отримувачем пального (п. 6 розілу ІІІ Порядку № 218).

Про сплату ПДВ особами, не зареєстрованими платниками ПДВ при отриманні послуг від нерезидентів на митній території України

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області звертає увагу платників, що відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами та наказу ДФС України від 10 квітня 2015 року № 267 «Про організацію оперативного обліку податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Наказ № 267), нарахування і сплата податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України здійснюються на бюджетний рахунок з кодом бюджетної класифікації 14010100 (після перекодування 14060100) «Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг)». Що стосується рахунку з кодом бюджетної класифікації 14060400 «Податок на додану вартість із імпортованих на територію України робіт, послуг», то на зазначений рахунок відповідно до наказу № 267 спрямовуються виключно нарахування ПДВ з вартості послуг, отриманих особами, не зареєстрованими платниками ПДВ, від нерезидентів на митній території України за актами перевірок.

Амортизація основних засобів: відображення у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17 червня 2016 року № 553 із змінами (далі – Звіт), (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п. 133.4 ст. 133 ПКУ), та річну фінансову звітність. Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ст. 44 ПКУ). Згідно зі ст. 4 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами і доповненнями бухгалтерський облік та фінансова звітність ґрунтуються, зокрема на принципі нарахування – доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Отже, у рядках 1.1 – 1.11 частини І Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 – 2.6 Звіту – суми видатків (витрат). При цьому у зазначених рядках показники заповнюються з урахуванням особливості діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації. Враховуючи те, що дані, наведені у Звіті, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності, всі суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), сформовані за правилами бухгалтерського обліку мають бути відображені у Звіті. Тобто, суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), які не відображені у рядках 1.1 – 1.10 та 2.1 – 2.5 Звіту, відображаються у рядках 1.11 «Інші доходи» та 2.6 «Інші видатки (витрати)» Звіту.

Термін сплати ЄСВ з нарахованої допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що  п. 1 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449), передбачено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) нараховується на суми, що визначені базою для нарахування ЄСВ, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати. Згідно з пп. 4 п. 2 розділу IV Інструкції № 449 ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Обчислення ЄСВ платниками, зазначеними у підпунктах 1 та 2 розділу ІІ Інструкції № 449, зокрема підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства особам, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ (пп. 1 п. 3 розділу IV Інструкції № 449). Нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄСВ сплачуються платниками не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від виплати заробітної плати та інших видів виплат, на суми яких нараховується ЄСВ (пп. 6 п. 3 розділу IV Інструкції № 449). У разі якщо останній день строків сплати ЄСВ, зазначених у Інструкції № 449, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 11 розділу IV Інструкції № 449). Отже, роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.

Зміни до Положення про виготовлення, зберігання та продаж марок акцизного податку

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 17 жовтня 2018 року № 844 (далі – Постанова № 844) вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів (далі– Положення). Зокрема, Положення доповнено такими нормами, як: ■ видача марок акцизного податку виробникам тютюнових виробів здійснюється з урахуванням вимог пп. 222.1.2 п. 222.1 ст. 222 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема сплати акцизного податку протягом п’ятнадцяти робочих днів після отримання марок; ■ позначення на марках акцизного податку для алкогольних напоїв іноземного виробництва суми акцизного податку за ставками, діючими на момент виробництва марки; ■ заборона контролюючим органам вимагати від покупців марок акцизного податку документів, не передбачених постановою; ■ надання в електронній формі замість паперової документів, необхідних для покупки марок акцизного податку. Постановою № 844 Положення приведено у відповідність із нормами ПКУ. Це матиме позитивний вплив на адміністрування акцизного податку. Постанову № 844 розміщено на Урядовому порталі Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади України за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/…/pro-vnesennya-zmin-do-polozhennya-

Затверджено порядок надання довідки про відсутність заборгованості

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що Міністерство Фінансів України наказом від 03 вересня 2018 року № 733 (далі – Наказ № 733) затвердило Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Порядок) (зареєстровано в Міністерстві юстиції України  27 вересня 2018 року за № 1102/32554). Порядок розроблено з метою поліпшення обслуговування платників при наданні довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) Зокрема, для отримання Довідки платник подає відповідну заяву за вибором: ► у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу. Якщо заяву подано до державної податкової інспекції, її передають до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган); ► в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину «Електронного кабінету» з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви органом, до якого її було подано. Надається Довідка безоплатно за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві. Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. Наказом № 733 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 567 «Про затвердження Порядку видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2013 року за № 1842/24374. Наказ № 733 набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 05 жовтня 2018 року № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги», але не раніше дня його офіційного опублікування, тобто 07.11.2018.

До відома всіх платників податків!

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повторно повідомляє що граничний термін перехідного періоду функціонування централізованої моделі виконання дохідної частини державного та місцевих бюджетів закінчився 11.09.2018, в зв’язку з чим податки, збори, платежі до бюджетів зараховуються виключно на нові рахунки, відкриті на балансі центрального Казначейства України (МФО 899998). Звертаємо увагу, що платниками податків продовжують сплачуватися податки і збори, контроль за справлянням яких покладено на органи ДФС, на старі бюджетні рахунки, відкриті з МФО відмінному від 899998. Такі кошти не зараховуються до бюджетів, а повертаються платникам, як нез’ясовані надходження. При цьому наголошуємо, що нові бюджетні рахунки, розміщені на офіційному суб-сайті « Територіальні органи ДФС у Закарпатській області» єдиного веб-порталу ДФС України в розділі « Бюджетні рахунки»(http://zak.sfs.gov.ua/beudjetni-rahunki/) та в центрах обслуговування платників податків.

Детінізація зайнятості та доходів населення

Незадекларована праця — є проблемою сучасного українського суспільства, що суттєво впливає як на економічні показники країни в цілому, так і на якість життя та соціальну захищеність кожної окремої людини. Нагадуємо, 5 вересня 2018 року Уряд ухвалив розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Цим рішенням передбачено проведення комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками. Водночас йдеться про посилення координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці, а також перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин.

Як дитині отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків?

Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного фіскального органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення № 822 від 29.09.2017). Разом з обліковою карткою № 1ДР (яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі) необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство). Облікові картки № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, подається його засвідчений переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію. Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків (додаток 3 до Положення № 822)), надається протягом 3-х робочих днів з дня звернення до фіскального органу за місцем проживання фізичної особи. Громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися до будь-якого фіскального органу. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до п’яти робочих днів. Зазначена норма визначена п. 1, п. 4, п. 8 розділу VII «Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків», затвердженого наказом МФУ від 29.09.2017 № 822.

Здійснення незалежної професійної діяльності (адвокатська діяльність). Як подавати звіт про суми нарахованого єдиного внеску?

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є, зокрема, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Такі особи, що провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, один раз на рік до 01 травня року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, згідно з додатком 5 до Порядку від 14.04.2015 № 435. Звіт подається за формою № Д5 із зазначенням типу форми «початкова». Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подавати самі за себе Звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. Зазначена норма передбачена п. 5 част. першої ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; п. 13 розд. ІІ, п. 4 розд. ІІІ «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом МФУ від 14.04.2015 № 435.

Оновлено Державний реєстр РРО

Наказом Державної фіскальної служби від 22.10.2018 №688 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. В Реєстр увійшло 165 моделей РРО. Також Реєстр містить Перелік реєстраторів розрахункових операцій виключених з Державного реєстру в 2016 — 2018 роках, експлуатація яких не дозволяється (7 моделей). З переліком РРО, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Державної фіскальної служби: http://sfs.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/reestri/320822.html.

РРО, КОРО, РК: дізнайтесь про зміни у реєстрації та застосуванні

Наказом МФУ вiд 20.09.2018 року №773 внесено зміни порядку : — реєстрації та застосування РРО, — реєстрації та ведення розрахункових книжок (РК), книг обліку розрахункових операцій (КОРО), — опломбування РРО. Змінами спрощуються процедури реєстрації та застосування РРО на підставі однієї заяви без додатків, яка може бути подана в паперовій або електронній формі, а також запроваджується обмін електронними документами між виробниками, Центром сервісного обслуговування, суб’єктом господарювання та ДФС засобами інформаційної систем ДФС. Умовою для такого спрощення є створення двох нових електронних реєстрів: — Реєстру екземплярів РРО та Реєстру центрів сервісного обслуговування РРО (Реєстр ЦСО). Зміни, внесені наказом № 773, набирають чинностi в два етапи. З 01 жовтня 2018 р. діють зміни, що не пов’язані з веденням Реєстру екземплярів РРО, Реєстру ЦСО та запровадженням електронного обміну документами між ДФС і ЦСО. А саме, з 01.10.2018 р. суб’єкти господарювання можуть вести КОРО за спрощеним порядком, який не передбачає щоденне пiдклеювання фiскальних звiтних чекiв (Z-звітів) та ведення обліку ремонтів. Водночас, необхідно забезпечити збереження щоденних фiскальних звiтних чекiв (щоденних Z-звiтiв) в електроннiй формi. З 01.10.2018 р. можливо вiдмовитися від використання КОРО на РРО та РК у разі прийняття рішення про те, що у разi виходу з ладу РРО або вiдключення електроенергії, проведення розрахункових операцiй не здійснюється до моменту пiдключення резервного РРО або включення електроенергії. Також з зазначеної дати перереєстрація РРО/КОРО у разі зміни даних, які зазначаються у реєстраційному посвідченні/КОРО та пов’язанні з перейменування районів, вулиць тощо, здійснюється на підставі заяви без додатків. Решта змін наберуть чинності після набрання чинності наказом про затвердження порядків ведення Реєстру екземплярів РРО та Реєстру ЦСО. Зокрема:- реєстрація РРО та КОРО на підставі однієї заяви без додатків, у тому числі, поданої в електронній формі; — обмін документами між ДФС і ЦСО через електронні повідомлення; — надання права підпису заяви про реєстрацію РРО, КОРО та журналу використання РРО, отримання реєстраційних документів представнику суб’єкта господарювання.

Платник єдиного податку виплачує дивіденди власникам. Чи нараховувати авансовий внесок з податку на прибуток?

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, крім випадків, передбачених п.п. 57.1 прим. 1.3 ст. 57 Податкового кодексу. Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток покладається на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, чи у вигляді застосування іншої ставки оподаткування. Тобто, починаючи з поточного року, для платників єдиного податку (3-ї та 4-ї групи) відмінено обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Отже, платники єдиного податку (3-ї та 4-ї групи) не нараховують та не сплачують до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті з 01.01.2018 дивідендів, в тому числі за результатами фінансово-господарської діяльності за періоди до 01.01.2018 року. Зазначена норма передбачена п.п. 57.1 прим. 1.2 ст. 57 Податкового кодексу (у редакції з 01.01.2018 р.).

У Податковому кодексі визначено обов’язкову реєстрацію особи платником ПДВ

Відповідно до п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 грн. (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої — третьої групи. Згідно із п. 183.2 ст. 183 ПКУ у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ. Пунктом 183.10 ст. 183 ПКУ визначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. Окрім того, згідно із п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 ПКУ платником ПДВ є особа, що проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у тому числі майна, визначеного у ст. 243 Митного кодексу України), незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операцій із постачання товарів/послуг, визначеної п. 181.1 ст. 181 ПКУ, а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством.

До уваги громадян: як надсилати пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги до ДФС

Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть надсилати до ДФС електронне звернення (пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги) виключно на електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua зі своїм підписом, який може бути відсканованим, сфотографованим. Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, відповідно до частини восьмої статті 5 Закону України «Про звернення громадян» буде повернуто без розгляду через десять днів від дня його надходження. Також опрацьовуються електронні звернення громадян, підписані із застосуванням електронного цифрового підпису. Довідково: Відомості про електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua розміщено на офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) у розділах:  «Контакти» за посиланням;  «Діяльність»-«Звернення громадян»-«Реєстрація звернень» за посиланням.

Подання звітності в електронному вигляді після закінчення робочого дня, або у вихідні, чи святкові дні

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області інформує, що подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками згідно з  Законами України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», Податковим кодексом України, Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 на підставі Договору про визнання електронних документів, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу. Відповідно до п.3 розд. ІІ Порядку, платник створює електронні документи у строки і відповідно до порядку, визначених законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням ЕЦП, керуючись Договором (крім фізичних осіб, які не є самозайнятими особами). Після накладання ЕЦП платник здійснює шифрування електронного документа з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та надсилає його у форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до адресата протягом операційного дня.  Операційний день –  це частина дня, протягом якої за наявності технічної можливості здійснюється електронний документообіг, так визначає п.2 розд. І Порядку. Електронний документообіг – сукупність процесів створення, подання, приймання, ідентифікації, оброблення, зберігання, використання електронних документів, які виконуються із застосуванням перевірки цілісності та (у разі необхідності) з підтвердженням факту одержання таких документів — п. 2 розд. І Порядку. ДФС забезпечує приймання електронних документів, створених у затвердженому форматі та підписаних за допомогою надійних засобів електронного цифрового підпису, без огляду на те, за допомогою якого саме програмного продукту було створено такий звіт. Пунктом 42 прим.1.6 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України передбачено, що електронний кабінет працює постійно, 24 години на дату кожного календарного дня, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування. Проведення технічного обслуговування електронного кабінету у день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, та з 8 до 20 години будь-якого іншого календарного дня забороняється. Технічне обслуговування електронного кабінету проводиться у порядку, що визначається методологом електронного кабінету.

Використання пально-мастильних матеріалів: коли включати до витрат, а коли ні

ФОП на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат вартість використаних пально-мастильних матеріалів після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів, тощо. Разом з тим списання палива і мастильних матеріалів здійснюється, виходячи з даних пробігу автомобіля та норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43. Витрати палива і мастильних матеріалів понад такі норми вважаються витратами, що використані не в господарській діяльності фізичної особи — підприємця, і, в свою чергу, з урахуванням вимог пп. 177.4.5 п. 177.4 ст. 177 ПКУ не включаються до складу витрат підприємця.

Санкції за порушення трудового законодавства

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області звертає увагу підприємців на важливість ведення прозорого, соціально відповідального бізнесу, який не використовує тіньових схем оплати праці та чесно виконує свої зобов’язання перед державою та суспільством. Недобросовісні роботодавці, що використовують працю неофіційно працевлаштованих громадян, ризикують отримати чималі штрафи за кожного неоформленого працівника, а саме: — допуск неоформленого працівника до роботи (у т.ч. якщо оформили на неповний день, а працює весь день), — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року (за кожного робітника). У 2018 році – 111690 гривень; — виплата заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року (за кожного робітника). У 2018 році – 111690 гривень; — порушення встановлених державою гарантій оплати праці, — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року (за кожного робітника). У 2018 році – 37230 гривень; — недотримання пільг і гарантій, встановлених спеціальними Законом України від 25 березня 1992 року №2232 «Про військовий обов’язок і військову службу», Законом України від 12 грудня 1991 року №1975 «Про альтернативну (невійськову) службу», Законом України від 21 жовтня 1993 року №3543 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року (за кожного робітника). У 2018 році – 37230 гривень; — порушення термінів виплати заробітної плати та інших платежів (більше ніж за один місяць), — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року. У 2018 році – 11169 гривень; — виплата заробітної плати та інших платежів не у повному обсязі, — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня звітного року. У 2018 році – 11169 гривень; — інші порушення вимог законодавства про працю (ненадання відпустки, невірне ведення табеля і т.д.), — передбачає відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. У 2018 році – 3723 гривні.

Що є податковим номером платника податку і де його використовувати?

Начальник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев повідомляє, що податковим номером платника податків є: — код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для платників податків, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб — резидентів та нерезидентів); — реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта; — реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами за структурою, встановленою у п.2.3 розд.ІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, платникам податків, визначеним у п. 2.4 розд.ІІ цього Порядку. Податковий номер платника податків зазначається у всіх свідоцтвах, довідках, в інших документах або повідомленнях, що видаються платнику податків, у всіх податкових деклараціях (розрахунках, звітах), платіжних документах щодо податків і зборів, у фінансових документах, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Нарахування земельного податку фізичним особам

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Порядок обчислення плати за землю визначено ст.286 Податкового кодексу України. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться органами державної фіскальної служби (за місцем знаходження земельної ділянки), які направляють платникам податкові повідомлення-рішення про суми сплати земельного податку. У разі переходу права власності на ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року, податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, у якому він втратив право власності  на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, у якому у нового власника виникло право власності. Якщо право власності на земельну ділянку переходить від одного власника до іншого протягом календарного року, контролюючий орган надсилає податові повідомлення-рішення про сплату земельного податку новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. За ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб: — у рівних частинах, якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена у натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом; — пропорційно належній частці кожної особи, якщо будівля перебуває у спільній частковій власності; — пропорційно належній частці кожної особи, якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена у натурі. За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться у їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Внесено зміни до порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів

Постановою Кабінету Міністрів України  від 10 жовтня 2018 року №826 (далі – Постанова № 826) внесено зміни до Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості,  що набула чинності 13 жовтня 2018 року. Постановою № 826 виключено п. 9 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості,  яким встановлено, що підставою для взяття на облік податкового векселя є довідка векселедавця щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України. Отже, з 13 жовтня 2018 року суб’єктам господарювання – виробникам хімічної продукції (векселедавцям) для взяття на облік податкового векселя не потрібно подавати контролюючому органу (векселедержателю) довідку щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України, а достатньо видати належним чином оформлений податковий вексель.

Підприємцям ринків про легалізацію трудових відносин

З метою дотримання законодавства про працю та при виплаті заробітної плати, фіскальною службою Одеської області проводиться широкомасштабна роз’яснювальна робота з роботодавцями та найманими працівниками. Особлива увага приділяється підприємцям, що здійснюють діяльність на ринках міста та області. Податківці, під час зустрічей з платниками податків роз’яснюють необхідності легалізації найманої праці, неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення з ними трудових відносин. Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області вкотре наголошує, що відповідно до вимог чинного законодавства, при оформленні працівника на роботу в обов’язковому порядку укладається трудовий договір, який оформлюється наказом та повідомленням органів ДФС про прийняття працівника на роботу.   Роботодавець та працівник повинні чітко розуміти всі ризики та наслідки використання найманої праці без належного оформлення. Для роботодавця ризики полягають у чималих фінансових санкціях. Набагато більше втрачає сам працівник. Погоджуючись на неофіційне працевлаштування, громадяни позбавляють себе права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену законодавством тривалість робочого часу і відпочинку, соціального страхування у разі втрати працездатності, і як наслідок права на пенсійне забезпечення.

E-RECEIPT: ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ ТЕСТУВАННЯ

Упродовж  місяця в тестовому режимі працює система E-Receipt, запроваджена ДФС України. Нововведення  викликало жвавий інтерес з боку платників податків та громадян. Завдяки електронному сервісу «Пошук фіскального чека» платники мають змогу оперативно отримати інформацію про здійснені розрахункові операції у будь-якій торгівельній точці будь-якого населеного пункту країни. Наразі встановлені випадки невідповідності отриманих споживачами розрахункових документів при здійсненні готівкових розрахунків електронним копіям цих розрахункових документів, які передані відповідними РРО до ДФС. Причини такої невідповідності зараз з’ясовуються органами ДФС шляхом  проведення контрольно-перевірочних заходів. Переваги нового сервісу вже очевидні. Так, аналізуючи дані чеків РРО, виробники касової техніки можуть оцінити роботу центрів сервісного обслуговування, що обслуговують моделі, ними випущені. Крім цього, перевірка чеку через електронний сервіс, встановлення достовірності його даних та факту передачі до ДФС, є запорукою захисту прав громадян як споживачів, а також запобіжником зловживань під час здійснення розрахункових операцій. Враховуючи вищезазначене, ДФС України звертається з проханням до всіх споживачів у разі відсутності або невідповідності реквізитів чеків на сервері ДФС наявному розрахунковому документу направляти до ДФС письмові звернення із цих питань з додаванням копій отриманих розрахункових документів для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів. Крім того, у разі отримання користувачами фіскального чеку, який викликає сумнів, вони теж можуть надіслати до ДФС електронний лист із прикріпленим фото чеку. Нагадаємо, що сервіс знаходиться у відкритій частині  Електронного кабінету, доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням: cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check. Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести: фіскальний номер РРО дату та час видачі чеку (для традиційних РРО). Пошук електронного чеку здійснюється за його фіскальним номером та датою.

Скористатися правом на отримання податкової знижки можна до кінця поточного року

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. Отримати податкову знижку можна подавши до органу ДФС за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи до 31 грудня поточного. Також нагадуємо, що  Законом України від 03 липня 2018 року № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» внесені зміни, зокрема, до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, згідно із якими платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Податкова знижка для платника податку із статусом внутрішньо переміщеної особи

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Відповідно до п. п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично сплачені ним протягом звітного податкового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи. Платник податку має право скористатися зазначеною в п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення: — не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; — не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Зауважимо, що для отримання податкової знижки за орендоване житло Центри обслуговування платників чекають з 1 січня 2019 року.

Звіт з ЄСВ – коли заповнюється таблиця 5

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що у таблиці 5 додатка 4 звіту з ЄСВ необхідно відображати тільки тих осіб, з якими у звітному місяці було укладено чи розірвано трудовий договір або інші зміни у трудових відносинах, а саме: було укладено або розірвано трудовий чи  цивільно – правовий договір; було укладено або розірвано трудовий договір з працевлаштуванням на нове робоче місце; особу переведено на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника; особа вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби; особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; особі надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку. Тимчасові переведення працівників у таблиці 5 не відображаються.

Звіт про пільги для платників податку на прибуток

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що платники податку на прибуток, які у звітному періоді користувались пільгами з цього податку, повинні не пізніше  9 листопада подати податковому органу Звіт за три квартали поточного року. Форма Звіту та порядок заповнення затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 року №1233. Відповідно до норм ст..46.1 Податкового кодексу України Звіт є податковою декларацією, тому, згідно п.120.1 ст.120 ПКУ за його неподання (несвоєчасне подання) накладається штраф, у розмірі 170 грн., за повторне порушення протягом   року штраф у розмірі 1020 гривень. Платники податку на прибуток, які подають річну декларацію, квартальний Звіт про пільги не подають. Пільги з податку на прибуток, за якими необхідно відзвітувати за результатами 9 місяців, наведено в Довідниках  90/1 та 90/2 які оприлюднено на сайті ДФС України в розділі Довідки за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki—reestri—perelik/dovidniki-/54005.html.

Головного бухгалтера звільнено: як заповнити поле «Дата призначення» ф. №1-ОПП, якщо керівник є відповідальної особою за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку

Статтею 8 Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон №996) визначено, що бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог Закону № 996 обирає форми його організації: — введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером; — користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; — ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності; — самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Відповідно до п. 66.4 ст. 66 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та п. 9.3 розділу IX Порядку обліку платників податків і зборів, платники податків — юридичні особи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви за формою №1-ОПП або за формою №1-РПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». При цьому, заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за формою №1-ОПП та інформація про засновників не подається. При відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера до контролюючого органу подається заява за формою №1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про керівника підприємства. У полі «Дата призначення» заяви за формою №1-ОПП має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов’язки бухгалтера на підприємстві.

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють нарахування доходів фізичній особі у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області звертає увагу, що з метою уникнення порушень чинного законодавства з боку платників податків та забезпечення єдиного підходу щодо практичного застосування норм податкового законодавства щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств ДФС України надала роз’яснення. Так, Законом України від 10.07.2018 №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» (далі – Закон №2497) були внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, п. 168.4 ст. 168 ПКУ доповнено п. п. 168.4.9 такого змісту: «168.4.9. Суми податку на доходи фізичних осіб, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису)». Податковий агент, зокрема, самозайнята особа, яка здійснює нарахування (виплату) доходів фізичній особі у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, починаючи з 15.08.2018 сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості). Водночас відповідно до п. 63.3 ст. 63 ПКУ з метою проведення податкового контролю платники підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням, зокрема, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в порядку, встановленому наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.

Господарська діяльність підприємців першої групи єдиного податку

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, згідно з п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень. Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.07.2005 за № 942/11222, торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства. Отже, фізична особа – підприємець, має право перебувати на першій групі платників єдиного податку, якщо здійснює роздрібний продаж товарів виключно з лотків та прилавків, що розташовані на території ринку.

Ріелтори зобов’язані звітувати про укладені договори

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області нагадує, що відповідно до ст.170.1.6 Податкового кодексу суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтори), зобов’язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації.  Форма Інформації  затверджена наказом Мінфіну України від 13.05.2017 р.  № 497. Інформація надається окремо за кожний  квартал в строки, встановлені для податкового кварталу, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу. Тобто за III квартал 2018р. Інформацію необхідно подати до 9 листопада п.р. Звертаємо увагу, що за порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтор несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Щодо удосконалення інформаційної взаємодії з Національним агентством з питань запобігання корупції

16 жовтня 2018 набрали чинності Зміни до Порядку надання Державною фіскальною службою України інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про доходи фізичних осіб на запити Національного агентства з питань запобігання корупції, які затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.08.2018 № 727, рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 31.08.2018 № 1897. Основною метою змін до Порядку є удосконалення механізму надання Національним агентством до ДФС запитів на отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Державний реєстр) про доходи фізичних осіб шляхом автоматизації процесу взаємодії між інформаційно-телекомунікаційною системою «Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (ІТС Реєстр) та Державним реєстром. Для забезпечення належного захисту інформації відповідно до законодавства взаємодія ІТС Реєстр та Державного реєстру здійснюватиметься каналами конфіденційного зв’язку спеціальної інформаційної телекомунікаційної системи органів виконавчої влади Національної системи конфіденційного зв’язку.

Митні органи мають право вимагати додаткову інформацію про товари

Відповідно до частини двадцять другої ст. 356 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI з метою встановлення характеристик товару, необхідних для його митного оформлення, органи доходів і зборів можуть письмово, у тому числі з використанням засобів інформаційних технологій, затребувати з підприємств — виробників, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадян наявну у них техніко — технологічну документацію про склад, фізико — хімічні властивості товарів, інформацію про основні технологічні стадії їх виробництва та призначення.

Маєте заборгованість з єдиного внеску — дізнайтесь про наслідки

Фізичні особи–підприємці, які провадять незалежну професійну діяльність, а також членів фермерських господарств на необхідність сплачувати єдиний внесок в термін до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Єдиний внесок підлягає обов’язковій сплаті незалежно від фінансового стану платника. А за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ на підприємців накладається штраф у розмірі 20 відс. своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відс. суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно. Крім того, згідно зі ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ  буде накладатися ще й адміністративний штраф. А саме, за суму несплати (несвоєчасної сплати): що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 5100 грн.), – тягне за собою накладення штрафу від 680 до 1360 гривень; за повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу від 2550 до 5100 гривень; у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (більше 5100 грн) – тягне за собою накладення штрафу від 1360 до 2040 гривень; повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу від 2550 до 5100 гривень. У разі, якщо платником не сплачено  заборгованість з ЄСВ в строки визначені законодавством, органи фіскальної служби направляють боржнику вимогу про сплату боргу. Якщо ж і після отримання вимоги протягом 10 робочих днів платником не сплачено заборгованість, то відомості направляються до органів державної виконавчої служби, які вживають заходи примусового виконання, передбачені Законом України «Про виконавче провадження» та вчиняють виконавчі дії шляхом звернення стягнення на майно боржників. З метою виявлення майна у боржників, його вилучення для подальшої реалізації, задля погашення заборгованості, здійснюються спільні виїзди за місцем знаходження та мешкання боржників, із залученням представників правоохоронних органів. Звертаємося до платників податків! З метою уникнення штрафних санкцій та інших наслідків, що виникають при несплаті або несвоєчасній сплаті ЄСВ, бути пильними та не допускати заборгованості перед бюджетом.  Нагадуємо, що дізнатись про стан розрахунків з бюджетом з єдиного внеску можна в електронному кабінеті платника, або звернувшись з заявою до центру обслуговування платників за місцем реєстрації. 

За невиплату зарплати навіть за проханням працівника – штраф 3723 грн

Одним із найбільш «популярних» серед роботодавців порушень трудового законодавства є невиплата заробітної плати у встановлений строк. Зокрема, роботодавці часто не проводять авансових виплат. Навіть якщо підставою для таких дій є прохання чи заява працівника – це є порушенням, за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу. Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області нагадує: згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплати їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення; у разі порушення строків виплати заробітної плати не більше як за один місяць юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати, незважаючи на періодичність (один-два чи більше разів на рік) вчинено таке порушення; у разі одночасної виплати працівникам заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку із затримкою термінів її виплати підстави для звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати ст. 265 КЗпП не передбачено. У разі виплати заробітної плати один раз на місяць (непроведення авансових виплат) юридичні особи та ФОП, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП – у розмірі мінімальної заробітної плати.

«Єдинники», які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, повинні застосовувати РРО

Керівник Центрального управління ГУ ДФС у Харківській області Юрій Зайцев нагадує, що «єдинники», які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, повинні застосовувати РРО в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу. Що стосується товарів, то постановою КМУ від 16 березня 2017 року № 231 затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО. Перелік містить вісім груп товарів: — «Вироби із чорних металів»; — «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини»; — «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя»; — «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання»; — «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя»; — «Годинники всіх видів та їх частини»; — «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»; — «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя». Загалом в групах понад 50 підгруп і усього понад 300 позицій товарів. Також варто пам’ятати, що такі суб’єкти господарювання мають застосовувати РРО, якщо оплата за відповідні товари проводиться у готівковій формі.

ДФС запроваджено новий електронний сервіс з дистанційного отримання сертифікатів відкритих ключів

ДФС запроваджено новий електронний сервіс, скористатися яким можуть клієнти Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС. Для клієнтів центру, яких на сьогодні майже 1 млн, став доступним новий сервіс Повторного формування сертифікатів за електронним запитом. «Кожен клієнт нашого акредитованого центру відтепер має змогу самостійно, у режимі 24/7, а головне – дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років», — зазначив в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов. Таким чином, клієнтам центру не потрібно витрачати свій час та особисто відвідувати центр для отримання сертифіката. Скористатись зазначеним сервісом зможуть виключно клієнти АЦСК ІДД ДФС, які: мають чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів); реєстраційні дані власника сертифікатів залишились без змін (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо); особистий ключ клієнта не є скомпрометованим, а пароль захисту до нього відомий лише його власнику. Для початку використання нового сервісу необхідно завантажити та встановити останню версію безкоштовного програмного забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1, яке розміщено у відповідному розділі веб-сайту АЦСК ІДД ДФС – https://acskidd.gov.ua. Також для зручності платників податків при користуванні цим новим сервісом фахівцями АЦСК ІДД ДФС розроблено Відеоінструкцію по повторному формуванню сертифіката за електронним запитом, яку можна переглянути на офіційному веб-порталі ДФС.

Детінізація ринку праці та офіційне працевлаштування — це захист інтересів працівників

Детінізація відносин у сфері зайнятості населення та запобігання використанню незадекларованої праці найманих працівників приділяється значна увага. Незадекларована праця зменшує доходи державного бюджету і, як наслідок, знижує можливість фінансування державних програм соціального спрямування. Нелегальна праця знижує і доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції, що негативно впливає на інвестиційну привабливість країни. Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, — права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Відсутність офіційного працевлаштування трудових відносин з роботодавцем позбавляє найманого працівника права на грошову компенсацію у разі отримання виробничої травми або нещасного випадку на виробництві. Громадяни також втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи. Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем. Отже, офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати заробітної плати – один з кроків захисту інтересів працівників. Відомості про виявлені порушення трудового законодавства та законодавства про працю фіскальною службою передаються до органів Держпраці для застосування санкцій. Про факти порушень податкового законодавства з боку роботодавців громадяни можуть повідомити на  «гарячу лінію» ДФС за телефоном 0800-501-007.

Здійснення незалежної професійної діяльності. Як сплачувати єдиний внесок та подавати звіт?

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є, зокрема, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Базою нарахування єдиного внеску для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році – 819, 06 грн.). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, необхідно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 році – 819, 06 грн.). Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, самі за себе формують та подають до фіскальних органів Звіт один раз на рік до 01 травня року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом для таких осіб є календарний рік. Такі особи подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, згідно з додатком 5 до Порядку від 14.04.2015 № 435. Звіт подається за формою № Д5 із зазначенням типу форми «початкова». Особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язані подавати самі за себе Звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. Остаточний розрахунок щодо нарахування та сплати єдиного внеску особами, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється до 01 травня року, наступного за звітним. Зазначена норма передбачена п. 5 част. першої ст. 4; абз. третім част. восьмої ст. 9; п. 2 част. першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; п. 13 розд. ІІ, п. 4 розд. ІІІ «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом МФУ від 14.04.2015 № 435.

Нова редакція форми податкової накладної у листопаді не застосовується

Наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2018 №763 затверджено нову  редакцію  форми податкової накладної та внесено зміни до Порядку її заповнення, що затверджений наказом Міністерства фінансів від 31.12.2015 №1307. Наказ №763 набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім абз.2  п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 01.01.2020. Оскільки у жовтні 2018 наказ №763 не опубліковано, то чинності він набере не раніше 1 грудня 2018, тому платникам  ПДВ у листопаді потрібно користуватися “старими” формами податкової накладної та розрахунку коригування.

ЗМІНИВСЯ ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ РРО ТА ГНИГ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ

З 01 жовтня 2018 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України щодо зміни до порядків реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та книг обліку розрахункових операцій. Зміни передбачають спрощення процедури реєстрації та застосування РРО.  Так, платник матиме можливість здійснювати реєстрацію РРО на підставі однієї заяви (за спрощеною формою) без додатків, яка може бути подана до контролюючого органу у паперовій або електронній формі. Обмін електронними документами між виробником, центром сервісного обслуговування, суб’єктом господарювання та ДФС здійснюватиметься засобами інформаційної системи фіскальної служби. Для впровадження таких спрощень ДФС буде створено та здійснено супровід двох нових реєстрів — Реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій та Реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій. Зміни, внесені наказом, набувають чинності у два етапи. Так, з 1 жовтня: — здійснюється за спрощеним порядком ведення книги обліку розрахункових операцій (книга ОРО)/журналу використання РРО з купівлі-продажу іноземної валюти. Суб’єкту господарювання вже не потрібно підклеювати щоденні фіскальні звітні чеки (z-звіти) та вести облік ремонтів; — щоденні фіскальні звітні чеки (щоденні z-звіти) зберігатимуться в електронній формі; — реєстрація, застосування (зберігання) книги ОРО на РРО, розрахункової книжки (РК) здійснюватиметься за бажанням суб’єкта господарювання у разі прийняття ним рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється ним до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії; — перереєстрація РРО/книг ОРО у разі зміни даних щодо суб’єктів господарювання, які зазначаються у реєстраційному посвідченні/книзі ОРО та пов’язані з перейменуванням районів у містах, вулиць тощо, здійснюватиметься на підставі заяви без додатків; — суб’єктам господарювання та їх представникам, які здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, забороняється здійснювати валютно-обмінні операції у пунктах обміну валюти в разі виходу з ладу РРО, відсутності резервного РРО або тимчасового відключення електроенергії. Решта змін, передбачених наказом, набуває чинності після набрання чинності наказу про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО. У ньому, зокрема, мова йде про: — реєстрацію РРО, книги ОРО на підставі однієї заяви про реєстрацію РРО  без додатків, у т.ч. поданої в електронній формі; — обмін документами між ДФС та ЦСО у вигляді електронних повідомлень щодо резервування фіскального номера РРО, опломбування РРО, укладання договору про технічне обслуговування та ремонт РРО, а також акта введення в експлуатацію РРО; — надання права підпису реєстраційної заяви, заяви про реєстрацію книги ОРО та журналу про використання РРО отримання реєстраційних документів представнику суб’єкта господарювання; — оновлені спрощені форми документів, які передбачені Змінами.

Коли у відрядженні понесені витрати на таксі

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з п. п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 ПКУ. Відповідно до п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті). Зазначені в абзаці другому п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ витрати не є об’єктом оподаткування цим податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів. При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає. Враховуючи викладене, якщо юридична особа не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то суми відшкодованих витрат за користування таксі під час відрядження як в межах території України, так і за кордоном, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб, за умови виконання вимог, встановлених п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Укладення договору про добровільну сплату єдиного внеску

Порядок укладення Договору про добровільну сплату ЄСВ врегульовано статтею 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).  та розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 (далі – Інструкція). Частиною першою статтею 10 Закону № 2464 визначено категорію платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ. Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до органів фіскальної служби за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції (далі – Заява), копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу, а члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві. З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей  у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір відповідно до типового Договору, наведеного у додатку 4 до Інструкції, а у разі бажання особи сплатити ЄСВ за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), Договір укладається за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції. Особи, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, беруть участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного у Договорі, але не менше одного року (крім Договорів про одноразову сплату). Враховуючи викладене, нормами Закону № 2464 передбачено укладення Договорів з: — членами особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, – за всіма видами соціального страхування (на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та пенсійне страхування) укладених, з такими особами на строк не менше одного року; — особами, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4, та не належать до платників ЄСВ, визначених пунктами 4, 5 та 51 частини першої ст. 4 Закону № 2464, у тому числі іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на строк не менше одного року, крім Договору одноразової сплати, термін дії якого 10 календарних днів з дня його підписання.

Центральне управління ГУ ДФС у Харківській області

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *